Αθλητιατρικός έλεγχος

Αθλητιατρικός έλεγχος

Αθλητιατρικός έλεγχος εργοσπιρομετρία για αθλητές

Το Διαγνωστικό κέντρο Ασκληπιός, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αθλητιατρικής παρακολούθησης, όχι μόνο σε κορυφαίους επαγγελματίες αθλητές και ομάδες, αλλά και ερασιτέχνες αθλητές και παιδιά. 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό του κέντρου με την τελευταία λέξη σε  εξοπλισμό,υπό την καθοδήγηση του Καρδιολόγου Φάνη Ζαμπετάκη σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Άθλησης και Επιδόσεων της Γαλλίας (INSEP).

Ο έλεγχος περιλαμβάνει: 

• Καρδιολογικό έλεγχο (HKΓ-Υ/Χ καρδιάς)

• Εργοσπιρομετρικό έλεγχο,  μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου ανα λεπτό (VO2max) αερόβιο και αναερόβιο κατωφλι

• Καταγραφή  ταχυτήτων  και καρδιακής συχνότητας σε κάθε στάδιο

• Βασικός μεταβολισμός στην ηρεμία`

• Μέτρηση  κατανάλωσης θερμίδων, απο υδατάνθρακες πρωτεΐνες, λίπη στα διάφορα επίπεδα άθλησης 

• Έλεγχο ταχύτητας ελαστικότητας και εκρηκτικότητας

• Πελματογράφημα

• Βιοχημικό έλεγχο και μέτρηση γαλακτικού οξέος.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αξιολογήσουμε: 

• Τη φυσική κατάσταση σε άμεση σχέση  με την υγεία 

• Την ειδική φυσική κατάσταση η οποία σχετίζεται με την δραστηριότητα - άθλημα

Ο εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Οι περισσότεροι φυσιολόγοι θεωρούν ότι οι καλύτεροι δείκτες καρδιοαναπνευστικής αντοχής είναι:

• Η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2max)

• Η μέγιστη αερόβια δύναμη - ταχύτητας

• Η μέγιστη αερόβια ικανότητα

• Λιπομέτρηση


Η απόδοση και οι επιδόσεις του κάθε αθλητή είναι συνυφασμένες: 

  • Με τη μέγιστη αερόβια ικανότητα, η οποία με την σειρά της εξαρτάται αφενός από τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου και αφετέρου από τον αερόβιο και αναερόβιο ουδό. 
  • Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα άθλησης έχει ως αποτέλεσματη βελτίωση της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου (VO2max), αλλά και του αναερόβιου και αερόβιου ουδού.

Ο καταληλότερος τρόπος εκτίμησης των παραμέτρων αυτών ειναι η εργοσπιρομετρία.

Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος σε αθλητές για την ορθότερη εκπόνηση προπονητικών προγραμμάτων αθλητών υψηλού επιπέδου, και οχι μονο. Με την εργοσπιρομέτρηση μπορούμε να οδηγήσουμε με ασφαλή τρόπο την προπόνηση, την ταχύτητα και τη διάρκεια της άθλησης για τη βελτίωση της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας του ασθενή. Καθως επίσης, και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της προπόνησης με την επανάληψη της εργοσπιρομετρίας.

Σε ένα άτομο χωρίς ιδιαίτερη προπόνηση στο παρελθόν, ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα μπορεί να επιφέρει βελτίωση της μέγιστης κατανάλωσης του οξυγόνου έως και 40% σε σχέση με την προγενέστερη κατάσταση του.

Στους αθλητές,  το ποσοστό αύξησης μπορεί να φτάσει σταδιακά 15-20%. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η βελτίωση της σχέσης της μέγιστης ταχύτητας προς την ταχύτητα στο αναερόβιο κατώφλι. Δηλαδή, αν ένας αθλητής έχει ταχύτητα στον αναερόβιο ουδό 15 Km/h με 20% αύξηση θα φτάσει στα 18Km/h, πολύ μεγάλη  διαφορά για τη βελτίωση της επίδοσης του.



Πρόκειται για τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου, που μπορεί να καταναλωθεί σε ένα λεπτό κατά τη διάρκεια μιας μέγιστης άσκησης. Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση του αθλητή. Καθορίζεται απο την καρδιακή αλλά και την αναπνευστική και μυϊκή ικανότητα του αθλητή όπως επίσης, από τις μεταβολικές ιδιότητες των μυϊκών κυττάρων.  Η αερόβια προπόνηση βελτιώνει το σύστημα μεταφοράςτου οξυγόνου καθώς και τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου.

Ειναι η ταχύτητα /δύναμη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας, πέραν από την οποία η συμμετοχή του αναερόβιου μεταβολισμού αυξάνεται συνεχώς.  Στον ουδό αυτόν, το γαλακτικό οξύ ορίζεται στα 4 mmol/L.  Σε αυτό το επίπεδο ένα φυσιολογικό άτομο μπορε να αθλείται στη συγκεκριμένη ταχύτητα ή δύναμη περίπου για μια ώρα. 

Ο καθορισμός του αναερόβιου ουδού είναι απαραίτητος για τη βέλτιστη προσαρμογή στην άθληση και δεν μπορεί να διαπιστωθεί παρά μονάχα με την εργοσπιρομετρία, ή διαφορετικά με διαδοχικές μετρήσεις στο αίμα του γαλακτικού οξέως.


Όλες οι άλλες δοκιμασίες μπορούν να εκτιμήσουν σχετικά τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου, καθώς και τη μέγιστη ταχύτητα και καρδιακή συχνότητα. Καμία όμως δοκιμασία δεν μπορεί να εκτιμήσει τον αερόβιο και αναερόβιο κατώφλι, καθοριστικοί παράγοντες και απαραίτητες βάσεις για την καλύτερη προπόνηση των αθλητών.

Ραντεβού >