Υπερηχοτομογραφία & Triplex Αγγείων

Υπερηχοτομογραφία & Triplex Αγγείων

Στην Ιατρική Υπερηχοτομογράφο ονομάζουμε οποιοδήποτε μηχάνημα χρησιμοποιεί τους υπερήχους για την απεικόνιση διαφόρων οργάνων του σώματος. Είναι σημαντικό να τονιστεί η έλλειψη ιονίζουσας ακτινοβολίας.Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στη μαιευτική και τους παιδιατρικούς ασθενείς.

Ένα δεύτερο μοναδικό πλεονέκτημα είναι ότι η εξέταση με τον υπέρηχοτομογράφο πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο κάτι που καθιστά δυνατή την εκτίμηση ταχέως κινουμένων ανατομικών δομών όπως η καρδιά, το αίμα, το έμβρυο και με αυτό τον τρόπο βρίσκει εφαρμογή και σε ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν να επιδείξουν την απαιτούμενη συνεργασία.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα του υπερηχοτομογράφου είναι η πολυδιάστατη ικανότητα απεικόνισης, η οποία παρέχει τη δυνατότητα προσπέλασης της ανατομικής περιοχής ενδιαφέροντος από πολλαπλά σημεία του σώματος του εξεταζομένου. Στα θετικά της μεθόδου θα πρέπει να συμπεριληφθεί η εξαιρετική διακριτική ικανότητα στις επιφανειακές δομές του σώματος.

Η έγχρωμη Doppler υπερηχοτομογραφία (TRIPLEX) παρέχει υψηλή διακριτική ικανότητα δίδοντας την ικανότητα ελέγχου της ροής του αίματος μέσα στα διάφορα αγγεία του σώματος όπως η αορτή, οι καρωτίδες, οι νεφρικές αρτηρίες, οι φλέβες και αρτηρίες των άνω και κάτω άκρων. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται αξιολόγηση των βλαβών τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, εκτίμηση της ταχύτητος ροής του αίματος και των κυματομορφών του φάσματος.

Το TRIPLEX βοηθάει:

 1. Στην ανάδειξη της αθηρωματικής νόσου και του βαθμού στενώσεως των αρτηριών (καρωτίδων, αορτής και αρτηρίες κάτω άκρων)
 2. Στην ανάδειξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.
 3. Στην ανεπάρκεια φλεβών κάτω άκρων, έλεγχος κιρσών και θρόμβωση φλεβών.
 4. Στον έλεγχο αρτηριοφλεβικών δυσπλασιών, αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας, αιμάτωσης νεοπλασιών και βατότητας του μοσχεύματος fistula σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

Στο Ακτινολογικό τμήμα του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ» λειτουργούν 4 έγχρωμοι υπερηχοτομογράφοι (2 της Philips, 1 ενας Siemens και 2 GE) με την βοήθεια των οποίων εκτελούνται υπερηχογραφήματα: σώματος αγγείων και καρδιάς.

Χάρη στους υπερήχους πραγματοποιούνται Βιοψίες Μαστών, Προστάτη και Θυρεοειδούς.

 • Υπερηχογραφήματα επιφανειακών οργάνων: Επιφανειακά όργανα, οφθαλμικοί κόγχοι, θυρεοειδής και παραθυρεοειδών αδένων, τραχήλου,μαστών, μαλακών μορίων και υποδορίου ιστού, μύες, αρθρώσεις, όρχεις πέους.
 • Yπερηχογράφημα κοιλίας: Ήπατος, χοληδόχου κύστεως-χοληφόρων, παγκρέατος, σπληνός, νεφρών, επινεφριδίων, μεσεντερίων και παρααορτικών λεμφαδένων, ουροδόχου κύστεως, προστάτου, μήτρας-ωοθηκών.
 • Ενδορθικά υπερηχογραφήματαΕνδορθικά Υπερηχογραφήματα για τον έλεγχο του προστάτη (και έγχρωμο Doppler).
 • Υπερηχογραφήματα με έγχρωμο Doppler αγγείων σώματοςTRIPLEX καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω άκρων, νεφρικών αρτηριών, αρτηριών άνω άκρων, φλεβών άνω άκρων, φλεβών κάτω άκρων.
 • Έλεγχος μοσχευμάτων και μετεγχειρητικής παρακολούθησης.
 • Έλεγχος μεταμοσχεύσεων και παρακολούθηση.
 • Έγχρωμο Doppler σπληνοπυλαίου άξονα.
 • Έλεγχος αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας (Αιμοδιάλυση).
Ραντεβού >