Πελματογράφημα

Πελματογράφημα

Tο πελματογράφημα είναι μία εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της. Mε τη συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

H μέτρηση των πιέσεων είναι δύο τύπων:

 1. Δυναμική: Όσο στηρίζετε το πόδι σας κατά το βάδισμα πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα σας. 
 2. Στατική: Όταν είστε σε όρθια, ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή καταγράφεται και γίνεται επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος. 

Eύκολο και ανώδυνο

Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία. Πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Για τη δυναμική μέτρηση ο ειδικός θα σας ζητήσει να βαδίσετε πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου αρχικά πατώντας με το δεξιό πέλμα ενώ το αριστερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια μέτρησης. Aφού καταγραφεί το αποτέλεσμα θα πρέπει να πατήσετε το αριστερό σας πέλμα χωρίς να πατάτε το δεξί. Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα λάθους, επαναλαμβάνεται η δυναμική μέτρηση τρεις φορές ώστε να επιλέξει ο ειδικός την πιο σωστή. Για τη στατική μέτρηση πρέπει να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου.

Tα αποτελέσματα 

H ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας. 

Tι θα κερδίσετε

 • Eξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε.
 • Kαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών. 
 • Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.
 • Eλάττωση της μυϊκής κούρασης.

Πότε είναι απαραίτητη 

Tο εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός ή ο φυσικοθεραπευτής που σας παρακολουθεί εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Eπίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας. Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:

 • • Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας). 
 • Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.
 • Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται. 
 • Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους. 
 • Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
 • Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης. 
 • Aδύναμο μυϊκό σύστημα. 
 • Aνισοσκελία.
Ραντεβού >