Τροφικές Δυσανεξίες(Αλλεργίες)

Τροφικές Δυσανεξίες(Αλλεργίες)

Χρόνιες Αλλεργίες-Τροφικές δυσανεξίες

Τροφική δυσανεξία προκύπτει όταν κάποιος οργανισμός δυσκολεύεται να πέψει συγκεκριμένες τροφές, εμφανίζοντας δυσάρεστη αντίδραση σε αυτές. Αντίθετα με κάποιες αλλεργίες οι δυσανεξίες δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Είναι πάρα πολύ συχνές στον ανθρώπινο πληθυσμό καθώς το 20% έχει μία από αυτές. Οδηγούν σε πληθώρα συμπτωμάτων τα οποία συνήθως ξεκινούν λίγες ώρες μετά την κατανάλωση τροφής στην οποία παρουσιάζεται η δυσανεξία. Παρ'όλα αυτά κάποια συμπτώματα παίρνουν έως και 48 ώρες να εμφανιστούν και μπορεί να διαρκέσουν για ώρες ή ημέρες, κάνοντάς το δύσκολο να εντοπιστεί η προσβάλλουσα τροφή από παρατήρηση. Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών ποικίλουν, περιλαμβάνοντας κυρίως το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Συμπτώματα (τα κυριότερα):

Διάρροια, Αίσθηση φουσκώματος, Εξανθήματα, Πονοκέφαλος, Ναυτία, Κούραση, Κοιλιακός πόνος, Ρινική καταρροή, Αίσθηση παλινδρόμησης, Ευαίσθητο, Φλεγμαίνον δέρμα.

Διάγνωση

 Ο πιο κοινός τρόπος αντιμετώπισης της τροφικής δυσανεξίας είναι είναι με διατροφικό περιορισμό, αποκλεισμό δηλαδή των τροφών που προκαλούν την δυσανεξία από την διατροφή και προσπάθεια επανεισαγωγής των πιο σημαντικών από αυτές, σταδιακά, μετά από 4-6 μήνες, υπό παρακολούθηση. Για να διαπιστωθεί ποιές τροφές την προκαλούν, μία μεγάλη γκάμα τροφών που έχουν συσχετιστεί βιβλιογραφικά με δυσανεξίες αφαιρούνται από την διατροφή και επανεισάγονται μία μία ενώ ο ασθενής παρακολουθείται για τους ανάλογους ορολογικούς δείκτες και εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες

Δυσανεξία στη λακτόζη: Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Διασπάται στο σώμα μας από ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση, που είναι απαραίτητο για να γίνει σωστά η πάψη και απορρόφησή της. Δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται όταν είναι ελλειπής η δράση της λακτάσης με αποτέλεσμα συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, όπως το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος η διάρροια και η ναυτία. Μπορεί να διαγνωσθεί με το ανάλογο τεστ είτε στο αίμα, στην αναπνοή ή τα κόπρανα. Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν το γάλα, τα παγωτά κ.ά.

Δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη): Η γλουτένη είναι μία οικογένεια πρωτεϊνών που βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι κ.ά.) και τα παράγωγά τους (ψωμί, κράκερς, ζυμαρικά, μπύρα). Πολλές παθολογικές καταστάσεις έχουν συσχετιστεί με την γλουτένη, περιλαμβάνοντας την κοιλιοκάκη, την απλή ευαισθησία και την αλλεργία στο σιτάρι. Η κοιλιοκάκη προκύπτει λόγω φλεγμονώδους αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας και θεωρείται αυτοάνοσο σύνδρομο. Άνθρωποι με κοιλιοκάκη όταν καταναλώνουν γλουτένη αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία επιτίθενται στο λεπτό έντερο και το καταστρέφουν. Έτσι διαταράσσσεται η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προκύπτουν σοβαρές παθολογίες στο πεπτικό. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης αλλά και της απλής ευαισθησίας σε λακτόζη περιλαμβάνουν φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, εξανθήματα και στρες. Ο τρόπος διαχείρισης είναι η δια βιου δίατα ελεύθερη γλουτένης.

Άλλες τροφές με συχνή εμφάνιση δυσανεξίας σε αυτές είναι: η καφεϊνη, τα σαλικυλικά (φυτικά παράγωγα με εντομοκτόνο δράση που χρησιμοποιούνται και ως συντηρητικά ή έκδοχα φαρμάκων),  οι αμίνες (π.χ. Ισταμίνη, παράγονται από βακτήρια κατά την αποθήκευση των τροφών ή την ζύμωσή τους), θειώδη (που χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά σε τρόφιμα και ποτά αλλά και ως έκδοχα σε φάρμακα και καλλυντικά) και η φρουκτόζη.

Ενημερωθείτε για τα πακέτα εξετάσεών μας .
-Μη επεμβατικός έλεγχος αποκλεισμού κοιλιοκάκης.
-Πλήρης διαγνωστικός έλεγχος κοιλιοκάκης.
-Παρακολούθηση ασθενούς με κοιλιοκάκη.
-Τεστ Δυσανεξίας 90 τροφές.
-Έλεγχος Δυσανεξίας Λακτόζης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2810528000.

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Γκιρτζιμανάκη Κατερίνα M.Sc., Phd,

Γενετίστρια- Μοριακή Βιολόγος

Postdoctoral Researcher, IMBB-FORTH

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης , 6983270280

Ραντεβού >