Αξονική Τομογραφία

Αξονική Τομογραφία

Ο πιο εξελιγμένος Αξονικός Υπολογιστικός Τομογράφος SOMATOM Definition Flash της Siemens

Ο εξοπλισμός μας αποτελεί την κορύφωση της σύγχρονης τεχνολογίας στα πολυτομικά συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας με την ταχύτερη ελικοειδή σάρωση (280msec) και την κατά 10 φορές μικρότερη δόση ακτινοβολίας από τους συμβατικούς τομογράφους.


Ένα σύστημα 2 x 128 τομών τεχνολογίας αιχμής, με την μοναδικά υψηλή ταχύτητα σάρωσης των 0.28 δευτερολέπτων και μεγάλης διαμέτρου Gantry 78 cm που μετατρέπει και τις πιο δύσκολες εξετάσεις σε εξετάσεις ρουτίνας. Καρδιολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, δίχως συγκράτηση της αναπνοής ενώ η σάρωση ολόκληρου του ανθρωπίνου σώματος δεν διαρκεί περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Ο SOMATOM DEFINITION FLASH έχει δύο πηγές ακτινοβολίας διαφορετικής ενέργειας επιτρέποντας τον ακριβή διαχωρισμό οστών, αποτιτανώσεων και ιστών. Οι ιατρικές εικόνες είναι υψηλής ευκρίνειας επιτρέποντας την ανάδειξη και των μικρότερων ανατομικών και λειτουργικών λεπτομερειών, βελτιώνοντας σημαντικά την αξιοπιστία της διάγνωσης χωρίς ακτινική επιβάρυνση.

Για την προστασία του ασθενή, χρησιμοποιείται η πρωτοποριακή τεχνολογία FLASH SPIRAL / X – CARE, η οποία ρυθμίζει την ακτινοβολία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενή και το είδος της εξέτασης και προστατεύει το ακτινο-ευαίσθητα όργανα π.χ. μαστός.


Στον Αξονικό τομογράφο διενεργούνται όλοι οι τύποι εξετάσεων κατόπιν ραντεβού.

 • Αξονική τομογραφία σε όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος. Ενδεικτικά: εγκεφάλου, σπλαχνικού κρανίου, λιθοειδών, τραχήλου, θώρακος, άνω και κάτω κοιλίας, σπονδυλικής στήλης, οστών και μαλακών μορίων.
 • Πλήρης Έλεγχος της Καρδιάς με Αξονική Τομογραφία, στον οποίο περιέχονται: Αξονική Στεφανιογραφία, Αξονική Αγγειογραφία Θώρακος, Κοιλίας & Πυέλου στο πλαίσιο προεπεμβατικού σχεδιασμού διαδερμικής Εμφύτευσης Αορτικής ή Μιτροειδούς Βαλβίδας, Μέτρηση φορτίου Ασβεστίου των Στεφανιαίων Αρτηριών (Calcium Score).
 • Αξονική αγγειογραφία σε όλο το αρτηριακό – φλεβικό ανατομικό σύστημα.
 • Αξονομετρική.
 • Υψηλής Ευκρίνειας HRCT Πνεύμονα.
 • Αξονική Πυελογραφία.


 • Πριν τον προγραμματισμό οποιασδήποτε εξέτασης είναι απαραίτητο να γνωρίζετε:

  • Η αξονική τομογραφία είναι μία εξέταση η οποία βασίζεται στη χρήση ακτίνων Χ. Επομένως, σε περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης η αν είστε σε θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση  θα πρέπει να ενημερώσετε την γραμματεία ή το ειδικευμένο προσωπικό του τμήματος.
  • Είναι απαραίτητο να προσέλθετε 20 λεπτά πριν την ώρα που είναι προγραμματισμένη η εξέταση, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για τη διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων.
  • Ειδικότερα, αν πρόκειται να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία άνω – κάτω κοιλίας θα πρέπει να προσέρχεστε δυο ώρες πριν την εξέταση, προκειμένου να σας χορηγηθεί ειδικό πόσιμο διάλυμα για την καλύτερη απεικόνιση του εντέρου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  • Θα πρέπει να προσκομίζετε προηγούμενες εξετάσεις και ιδιαίτερα αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες για σύγκριση.
  • Σε ορισμένες εξετάσεις χρειάζεται να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ιωδιούχο σκιαγραφικό μέσο για τη σκιαγράφηση των εσωτερικών οργάνων και των αγγείων.
  • Σε περίπτωση που έχετε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού  (όπως σε αξονική τομογραφία ή ενδοφλέβια πυελογραφία ή στεφανιογραφία  σαλπιγγογραφία) ή έχετε ιστορικό αλλεργιών, κατά το προγραμματισμό της εξέτασης θα πρέπει να ενημερώσετε τη γραμματεία για να σας δοθεί η κατάλληλη αντιαλλεργική αγωγή.
  • Σε περίπτωση που είστε άνω των 70 ετών, είναι απαραίτητο να προσκομίσετε πρόσφατη (του τελευταίου διμήνου) εξέταση ουρίας και κρεατινίνης αίματος.
  • Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που είστε διαβητικός, είτε έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη νεφρική σας λειτουργία. Σε περίπτωση που λαμβάνετε το αντιδιαβητικό φάρμακο Μετφορμίνη (GLUCOPHAGE, GLUCOSTOP κυκλοφορεί και σε αλλά σκευάσματα), θα πρέπει να το διακόψετε την ημέρα  τις εξέτασης και δυο μέρες μετά την εξέταση.


  Για οποιαδήποτε άλλη απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του τμήματος.


  Ραντεβού >