HPV

HPV

Εξέταση DNA για την ανίχνευση  HPV

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ιών, που προσβάλλουν τον άνθρωπο, οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human PapillomaViruses) που καλούνται διεθνώς HPV. Μια κατηγορία από αυτούς, οι λεγόμενοι γεννητικοί τύποι των HPV, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούν κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους και στα δύο φύλα (αντίθετα με ότι είναι ευρέως γνωστό).

Η μόλυνση με κάποιο από τα στελέχη των γεννητικών HPV είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό, παρ'όλα αυτά εξελίσσονται σε καρκίνο σε πολύ μικρότερο ποσοστό και με την έγκαιρη εξέταση και αντιμετώπιση η κακοήθεια προλαμβάνεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους HPV στη γυναίκα εστιάζεται στον τράχηλο της μήτρας και στον άντρα στο πέος ενώ μπορεί να προσβληθούν επίσης ο πρωκτός και ο στοματοφάρυγγας. Σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 100% εάν ένα κορίτσι εμβολιαστεί και μετά παρακολουθείται (με τεστ Παπανικολάου και μετά την ηλικία των 30 με HPV τεστ). Παρομοίως για τα αγόρια που θα εμβολιαστούν πριν την αναπαραγωγική ηλικία το ποσοστό πρόληψης είναι παρόμοιο.

Έχουμε δύο υποομάδες των HPV. Τους HPV χαμηλού κινδύνου και τους υψηλού κινδύνου ή ογκογόνους. Τα εμφανή κονδυλώματα (θηλώματα) είναι κατά κανόνα καλοήθη και το 90% αυτών οφείλεται στους χαμηλού κινδύνου HPV. Οι καρκίνοι δημιουργούνται από τους HPV υψηλού κινδύνου. Η μόλυνση από τους HPV σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Συνήθως δημιουργεί μια παροδική λοίμωξη στα κύτταρα του κατώτερου γεννητικού συστήματος / στοματοφάρυγγα που συχνά καταστέλλεται από μόνη της μέσα σε 2 χρόνια, χωρίς καμία θεραπεία (αυτοϊαση). Ο κίνδυνος εστιάζεται στις λίγες αυτές περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να καταστείλουν τη λοίμωξη από τους ογκογόνους HPV, διότι βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και αργότερα καρκίνο.


Ραντεβού >