Σακχαρώδης διαβήτης: Ένας ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης διαβήτης: Ένας ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης διαβήτης: Ένας ύπουλος εχθρός

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται  πανδημία καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2017, παγκοσμίως, οι άνθρωποι με διαβήτη ήταν 425 εκατομμύρια και αναμένεται να φτάσουν τα 629 εκατομμύρια έως το 2045.Σύμφωνα με διεθνή μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο και προβλέπεται πως το 2030 ο διαβήτης θα είναι η 7η αιτία θανάτου.

Τι λένε οι αριθμοί στην Ελλάδα

Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και το άγχος είναι οι βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη περισσότεροι από 965 χιλιάδες άνθρωποι.
  • Υπολογίζεται ότι περίπου 300 χιλιάδες Έλληνες πάσχουν αλλά δεν το γνωρίζουν.
  • Άτομα με προδιαβήτη αγνοούν ότι βρίσκονται στα όρια, δηλαδή με επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι στα όρια του διαβήτη.
  • Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει όλο και νεότερα άτομα, ακόμα και παιδιά, αφού παρατηρείται  αύξηση του ποσοστού, παράλληλα με την αύξηση της παχυσαρκίας.
  • Κάθε χρόνο, περισσότερα από 2.000 παιδιά, έως 19 ετών, διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
  • Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη στη χώρα μας έχει τετραπλασιαστεί και με αυτά τα στοιχεία η ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών είναι επιτακτική.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει, ή παράγει λιγότερη από την απαραίτητη, ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζεται αποτελεσματικά η γλυκόζη που λαμβάνουμε από τις τροφές. Ως συνέπεια, αντί η γλυκόζη να μετατραπεί σε ενέργεια για τη λειτουργία του οργανισμού, παραμένει στο αίμα και ανάλογα με την ποσότητά της προκαλεί, περισσότερο ή λιγότερο, σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Οι πιο συχνοί τύποι διαβήτη

  • Διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης, είναι κατά βάση γενετικό νόσημα. Σε αυτή την περίπτωση το πάγκρεας αδυνατεί να παράξει ινσουλίνη ή δεν επαρκεί η ποσότητα που παράγει.
  • Διαβήτης τύπου 2, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και την διατροφή μας. Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει επαρκώς την ινσουλίνη που παράγει. Το 90% περίπου των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2.
  • Διαβήτης της κύησης. Αναπτύσσεται σε ορισμένες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Αυξάνει ωστόσο τις πιθανότητες να παρουσιάσει η γυναίκα διαβήτη αργότερα στη ζωή της.

Τα συμπτώματα του διαβήτη

  • Πολυδιψία και πολυουρία: Με απλά λόγια, ο άνθρωπος με διαβήτη νιώθει έντονη δίψα και πίνει πολύ νερό και παράλληλα προσπαθώντας ο οργανισμός να αποβάλει το σάκχαρο στο αίμα, παράγει περισσότερα ούρα. Τα δύο αυτά συμπτώματα σχετίζονται μεταξύ τους.
  • Πολυφαγία: Η έλλειψη ινσουλίνης εμποδίζει τη μετατροπή της γλυκόζης από τις τροφές σε ενέργεια, οπότε προσπαθώντας ο οργανισμός να βρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος με διαβήτη, νιώθει πιο έντονη πείνα.
  • Κόπωση: Οφείλεται στην έλλειψη ενέργειας.
  • Θολή όραση: Η περίσσια σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλεί διαταραχές στο φακό των ματιών.
  • Κράμπες στα άκρα και οι συχνές μυκητιάσεις στα γεννητικά όργανα, μπορεί να είναι άλλα συμπτώματα του διαβήτη.

Δυστυχώς, σε πολλούς ανθρώπους ο διαβήτης παρουσιάζεται χωρίς συμπτώματα. και όταν γίνει αντιληπτός έχουν ήδη προκληθεί βλάβες σε όργανα και λειτουργίες του σώματος. Αν και μπορεί να διαγνωσθεί με μια εξέταση αίματος, πολλοί άνθρωποι με Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Συστήνεται λοιπόν σε άτομα άνω των 45 ετών, ιδιαίτερα εάν είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι, υπερτασικοί με διαταραχές των λιπιδίων, ή έχουν οικογενειακό ιστορικό να κάνουν την εξέταση.

Ο διαβήτης θέτει τους ασθενείς στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι γιατροί ζητούν από όσους πάσχουν από διαβήτη να κάνουν κάποια εμβόλια, όπως της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα.

Στο Ασκληπιός Διάγνωσις προσφέρουμε πακέτο εξετάσεων για διάγνωση του διαβήτη, ενώ μπορείτε να κάνετε ειδικό τεστ εκτίμησης κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.


“Προστάτεψε την οικογένεια σου από το Διαβήτη” είναι το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.

Ο Διαβήτης είναι βασική αιτία τύφλωσης, ακρωτηριασμών, καρδιακής νόσου, νεφρικής ανεπάρκειας και πρώιμης θνητότητας.

Απλές κινήσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Το 50% των διαβητικών τύπου ΙΙ μπορεί να αποφευχθεί.

Μάθετε αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη ή βρίσκονται στην προδιαβητική κατάσταση.

Ένα στα δύο άτομα δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλ.: 2810-311600,2810-528000 ,2810-224422

Ζητήστε μας να κάνετε το test διάγνωσης του Διαβήτη.

Υπεύθυνοι Ιατροί: κ. Κεφαλογιάννης Νικόλαος – Παθολόγος Διαβητολόγος

κ. Μιξάκη Ιωάννα – Ειδική Παθολόγος





Διαβάστε επίσης:

Φρούτα & Σακχαρώδης Διαβήτης - Τι να επιλέξω γιακαλύτερο Γλυκαιμικό Έλεγχο

Σακχαρώδης Διαβήτης: Υιοθέτησε Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής