Φρούτα & Σακχαρώδης Διαβήτης

Φρούτα & Σακχαρώδης Διαβήτης

Φρούτα & Σακχαρώδης Διαβήτης - Τι να επιλέξω για καλύτερο Γλυκαιμικό ΈλεγχοΔιανύουμε το μέσο του καλοκαιριού και τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Τι κάνουμε όμως όταν πάσχουμε από Σακχαρώδη Διαβήτη για να πετύχουμε καλύτερα μεταγευματικά σάκχαρα;

Τα φρούτα είναι μια καλή διατροφική επιλογή, κατάλληλη για τα άτομα με διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη όμως θα πρέπει να γνωρίζουν την περιεκτικότητα των φρούτων σε υδατάνθρακες για να υπολογίσουν αν χρειαστεί τη δόση ινσουλίνης και να επιλέγουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να πετύχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης;

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). Η κλίμακα είναι 0-100.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης σχετίζεται με την ποιότητα και όχι την ποσότητα των υδατανθράκων.

Από τι επηρεάζεται ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ):

1.    Το είδος του τροφίμου - Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλός ο ΓΔ. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα, οι μαρμελάδες και τα smoothie έχουν αυξημένο ΓΔ.

2.    Την παρουσία φυτικών ινών - Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης και έτσι μειώνουν τον ΓΔ ενός τροφίμου και ενός γεύματος.  Ένα φρέσκο πορτοκάλι έχει χαμηλότερο ΓΔ από μισό ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού.

3.    Τα επίπεδα ωρίμανσης των τροφίμων - Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα, τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχουν). Μία πολύ ώριμη μπανάνα έχει υψηλότερο ΓΔ από μία άγουρη (κιτρινοπράσινη).

4.    Τη σύσταση του γεύματος - Η συνύπαρξη λίπους ή/και πρωτεΐνης στα γεύματα επηρεάζει το ΓΔ). Συνδυάστε καρπούζι ή σταφύλι με τυρί, μπανάνα με φυστικοβούτυρο, αχλάδι με ξηρό καρπό για να επιβραδύνετε την αύξηση των σακχάρων στο αίμα.

Φρούτα χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (κάτω από 55): Κεράσι, Αχλάδι, Γκρέιπφρουτ, Μήλο, Νεκταρίνι, Πορτοκάλι, Αβοκάντο, Μπανάνα, Μούρα, Ακτινίδιο, Φράουλα, Ροδάκινο, Δαμάσκηνο, , Σταφύλι

Φρούτα Μεσαίου Γλυκαιμικού Δείκτη (56-69): Πεπόνι, Σύκο, Ανανάς

Φρούτα Υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (70 και άνω): Καρπούζι, Πολύ ώριμα φρούτα

Συμβουλές:

Επιλέγουμε καθημερινά διαφορετικά φρούτα εποχής, όπως αχλάδια, βερίκοκα, βύσσινα, κεράσια, καρπούζι, μήλα, πεπόνι, ροδάκινα, σύκα, για να λαμβάνουμε τα οφέλη τους στο μέγιστο. Διαφορετικά φρούτα προσφέρουν στον οργανισμό ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αρκεί να μην ξεχνάμε τον γλυκαιμικό δείκτη!
Δεν απαγορεύεται η κατανάλωση φρούτων υψηλού ΓΔ, αλλά δεν πρέπει να είναι συχνή.Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της ΕΔΕ (Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας)Συστήσουμε έλεγχο με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνης.
Και εκτίμηση από ειδικό - παθολόγο διαβητολόγο.

Καλέστε μας για ραντεβού

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000
 

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης: Υιοθέτησε Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής