Ζάχαρη ή αλάτι

Ζάχαρη ή αλάτι

Ζάχαρη ή αλάτι: Τελικά, ποιος είναι ο «κακός» στη διατροφή μας;

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, εστιάζουμε συχνά στη μείωση του αλατιού καθώς το αλάτι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «ενόχους» για την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, τελευταία υπάρχει ένας μεγάλος διάλογος για το αν ο ένοχος είναι το αλάτι, ή μήπως η ζάχαρη είναι πιο επιβλαβής. Σε μεγάλη κατανάλωση, βέβαια, και τα δύο είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας. Φαίνεται όμως πως η επιστήμη έρχεται να «αποκαταστήσει» εν μέρει το αλάτι, αναδεικνύοντας τη ζάχαρη ως μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς μπορεί να μεγιστοποιήσει την επικίνδυνη δράση του αλατιού (νάτριο) στον οργανισμό.

Μήπως χρειάζεται να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας;

Ερευνητές από το αμερικανικό  καρδιολογικό ινστιτούτο “Saint Luke's Mid America Heart Institute”, σε συνεργασία με ειδικούς υγείας από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore συνέκριναν δεδομένα και αναθεώρησαν μελέτες προκειμένου να κατανοήσουν το ρόλο της ζάχαρης και του αλατιού στην υγεία.

Αναλύοντας δεδομένα μελετών από πειράματα σε ζώα και έρευνες σε ανθρώπους, η ομάδα των ειδικών εκτίμησε την επίδραση και των δύο συστατικών και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

·         Με βάση την αρνητική επίδραση των διαφορετικών τύπων σακχάρων στο σώμα, η φρουκτόζη είναι η πιο επιβαρυντική για την υγεία μας.

·         Η φρουκτόζη έχει τεράστια επίδραση τόσο στα καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

·         Η φρουκτόζη παίζει πολύ ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας και υπέρτασης, παρά την πεποίθηση πως ο βασικός ένοχος είναι το αλάτι.

·         Η υπερβολική μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν μη αναμενόμενα καθώς για πολλά χρόνια οι ειδικοί στην υγεία συνιστούσαν τον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού. Διαπίστωσαν, όμως, πως μειώνοντας το αλάτι (κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο) το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο από το επιθυμητό, καθώς ο οργανισμός οδηγείται σε επιθυμία για περισσότερο φαγητό – ειδικά αν το αλάτι που τελικά καταναλώνεται προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές.

Πώς θα μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης

Το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία βρίσκονται, για παράδειγμα, στα γλυκά ροφήματα, όπου το βασικό γλυκαντικό είναι η ζάχαρη. Αυτά περιλαμβάνουν και τα αναψυκτικά, τα οποία έχουν μεγάλη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων, αλλά και αρκετούς χυμούς, που φαίνονται «αθώοι», αλλά μπορεί και να μην είναι. Άλλες πηγές πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να είναι τα παρακάτω και -ανεξάρτητα από τις συστάσεις των ειδικών- θα έχετε έτσι κι αλλιώς όφελος για την υγεία σας αν καταφέρετε να τα περιορίσετε:

·         Γλυκίσματα φούρνου

·         Σοκολάτα γάλακτος

·         Επιδόρπιο γιαουρτιού, κρέμα, παγωτό

·         Έτοιμες σάλτσες

Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης περιέχουν σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, σύμφωνα όμως με τους Αμερικανούς επιστήμονες από το Saint Luke's Mid America Heart Institute, μπορεί να είναι αρνητικά για την υγεία μόνο αν τα καταναλώνει κανείς σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Και τι γίνεται με το αλάτι;

Μπορεί, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η ζάχαρη να χαρακτηρίστηκε (ή να αποδείχτηκε) πιο επιβλαβής, ωστόσο και η μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι γνωστό πως βλάπτει τον οργανισμό. Η σύσταση των Αμερικανών ειδικών είναι να μην ξεπερνούμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για ενήλικες είναι έως 5 γρ. αλάτι (περίπου 1 κ.γ.) την ημέρα. Για τη ζάχαρη είναι έως το 10% του συνόλου της θερμιδικής μας πρόσληψη, που ισοδυναμεί με 50 γρ ζάχαρη την ημέρα για έναν υγιή ενήλικα, ή σύμφωνα με τις τελευταίες πιο αυστηρές συστάσεις, να μην ξεπερνά το 5% του συνόλου της θερμιδικής μας πρόσληψη.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) προτείνει να περιορίζεται η λήψη ζάχαρης σε περίπου 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες και περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) για τις γυναίκες.

Πολλοί γιατροί πάντως επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα στον κόσμο για υπερβολική χρήση του αλατιού. Ο καθηγητής Francesco Cappuccio, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, δηλώνει: "Η έμφαση στη μείωση της ζάχαρης και όχι του αλατιού δεν είναι σωστή. Ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να ενημερώνεται και για τα δύο, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική προσέγγιση της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μετατόπιση της προσοχής από το αλάτι στη ζάχαρη είναι επιστημονικά περιττή και δεν υποστηρίζεται."

Η δική μας συμβουλή είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Θα εκπλαγείτε με τη ζάχαρη και το αλάτι που ούτε καν φαντάζεστε ότι μπορεί να είναι «κρυμμένα» σε πολλά τρόφιμα.

 

ΠΗΓΗ:

https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167

 

http://www.sciencetimes.com/articles/1926/20141212/sugar-may-be-worse-for-blood-pressure-than-salt-study-says.htm