Τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, φάση που ωστόσο έχει στο παρελθόν «δαιμονοποιηθεί» κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης για τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Πραγματικά, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία σε μια γυναίκα, αυτό όμως δεν είναι κανόνας αφού κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εμμηνόπαυση, όπως βιώνει αντίστοιχα διαφορετικά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη, περιόδους που επίσης χαρακτηρίζονται από έντονες ορμονικές αλλαγές.

Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση

Η περίοδος αυτή ξεκινά όταν αρχίζει η φυσική μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας και χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο φάσεις: Στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριο. Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μετά τα 45 τους χρόνια και πριν τα 55, με μέση ηλικία τα 51, ενώ η προεμμηνόπαυση που προηγείται μπορεί να διαρκέσει έως και 5 χρόνια και χαρακτηρίζεται από διαταραχές του κύκλου με εντονότερη ή μικρότερη ροή στην περίοδο, μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα ανάμεσα στους κύκλους.

Εκτός από τη φυσιολογική εμμηνόπαυση που σχετίζεται με την ηλικία υπάρχει η χημική και η χειρουργική εμμηνόπαυση, καταστάσεις που αφορούν γυναίκες που για λόγους υγείας έχει διακοπεί η περίοδός τους με φάρμακα ή μετά από αφαίρεση των ωοθηκών.

Εάν δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω και απλά ο χρόνος ακολουθεί την πορεία του, για να «μπείτε» οριστικά στην εμμηνόπαυση χρειάζεται να έχουν περάσει 12 συνεχείς μήνες με απουσία εμμήνου ρύσης.

Μπορεί να καταλάβει ο γυναικολόγος εάν έχετε μπει στην εμμηνόπαυση;

Η μέτρηση συγκεκριμένων ορμονών (ανάμεσά τους οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη) η οποία γίνεται με μια απλή αιματολογική εξέταση, σε συνδυασμό με το προσωπικό σας ιστορικό, θα δώσουν στον γυναικολόγο μια εικόνα για την πορεία της εμμηνόπαυσης στον οργανισμό σας.

Τα παρακάτω συμπτώματα θα σας βάλουν σε υποψίες ότι η εμμηνόπαυση είναι κοντά, ωστόσο όπως είπαμε κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την περίοδο αυτή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό εάν κάποια συμπτώματα σας προβληματίζουν να τα συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας ώστε να επιβεβαιώσει ότι σχετίζονται με τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Εξάψεις: Πρόκειται για το πιο… διαβόητο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και το πιο γνωστό. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα είτε στη φυσιολογική εμμηνόπαυση είτε σε περίπτωση που είναι ιατρικώς προκαλούμενη. Γυναίκες περιγράφουν τις εξάψεις σαν μία έντονη αίσθηση καύσου που ξεκινά απότομα και διαρκεί λίγα λεπτά, αρκετά όμως για να ιδρώσουν και να νιώσουν δυσφορία από τη ζέστη.

Νυχτερινή εφίδρωση: Εάν ξυπνάτε τη νύχτα και είστε ιδρωμένη στο θώρακα και στο κεφάλι, τότε πιθανότατα πρόκειται για ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Αϋπνία: Τα προβλήματα στον ύπνο είναι πολύ συχνά την περίοδο αυτή. Άλλες γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, ενώ άλλες μπορεί να ξυπνάνε στη μέση της νύχτας και να μην μπορούν να κοιμηθούν ξανά αν δεν περάσουν μια δυο ώρες.

Εναλλαγές στη διάθεση: Οι ορμονικές διαταραχές και το άγχος που μπορεί να σχετίζεται με αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας (για παράδειγμα τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι, η σχέση με τον σύντροφο, η συνταξιοδότηση, πιθανή οικονομική ανασφάλεια) πυροδοτούν έντονες αλλαγές στη διάθεση, από ευερεθιστότητα μέχρι συμπτώματα κατάθλιψης και παραίτησης.

Αύξηση βάρους: Οι αλλαγές στις ορμόνες αλλά και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας που μπορεί για παράδειγμα να οφείλεται στη συνταξιοδότηση και περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, συνδέονται με αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση. Το θέμα αυτό δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά κυρίως ένα σύνθετο θέμα υγείας αφού η αύξηση αυτή συνήθως εστιάζει στην περιοχή γύρω από την κοιλιά, όπου το κοιλιακό λίπος συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα τα οποία είναι πιο συχνά στην εμμηνόπαυση καθώς έχουν μειωθεί οι καρδιοπροστατευτικές ορμόνες.

Μειωμένη ερωτική διάθεση: Η μείωση των οιστρογόνων συμβάλει στην κολπική ξηρότητα, μια κατάσταση που μπορεί να συνδέεται με επώδυνη ερωτική επαφή. Μαζί με όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να δημιουργούνται κλυδωνισμοί στην ερωτική ζωή του ζευγαριού.

 Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω συμπτώματα;

Μια υγιεινή διατροφή με βάση τα μεσογειακά πρότυπα, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα -το απλό περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση για καλύτερη διάθεση και έλεγχο του βάρους- και φυσικά η καλή επαφή με τον γυναικολόγο είναι τρεις σημαντικοί πυλώνες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πολλές γυναίκες βρίσκουν επίσης ανακουφιστική τη συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, καθώς πρόκειται για μία περίοδο μεγάλων αλλαγών που μπορεί να τις βαραίνουν ψυχολογικά επιτείνοντας τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.


Ιωάννα Μιξάκη
Ειδικός Παθολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος Ασκληπιός
Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης


Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας στο 2810528000