Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – 7 Απριλίου

Κάθε χρόνο, η 7η Απριλίου γιορτάζεται διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Είναι μια συμβολική ημερομηνία, καθώς τότε ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και στόχος της είναι να μας υπενθυμίζει ότι η υγεία είναι ένα αγαθό που οφείλουμε να φροντίζουμε και να διατηρούμε.

Πρόληψη για καλή υγεία 

Στην περίπτωση της υγείας, η πρόληψη είναι ουσιαστικά το βασικό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μεγαλώνουμε με ευεξία και καλή ψυχική και σωματική υγεία. Τι περιλαμβάνει, όμως, η έννοια της πρόληψης; Στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα από το τακτικό τσεκ απ στο γιατρό μας.

Πρόληψη είναι όταν φροντίζουμε να τρεφόμαστε υγιεινά και ισορροπημένα, βάζοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής στη διατροφή μας, όσπρια και σιτηρά ολικής άλεσης ώστε να παίρνουμε όλα όσα έχουν να μας προσφέρουν, ψάρια και καταναλώνοντας με μέτρο κόκκινο κρέας και αλκοόλ.

Πρόληψη είναι όταν προσπαθούμε να είμαστε πιο δραστήριοι σωματικά, όταν βάζουμε κάποιους εφικτούς fitness στόχους στην καθημερινότητά μας: Να περπατάμε λίγο περισσότερο, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να σηκωνόμαστε κάθε μία ώρα από την καρέκλα στη δουλειά και να κάνουμε μερικά βήματα.

Πρόληψη είναι όμως και όταν φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Όταν θυμόμαστε να μην είμαστε συνέχεια επικριτικοί με τον εαυτό μας, όταν δίνουμε χώρο και χρόνο στις σχέσεις και τις φιλίες που μας γεμίζουν με χαρά και θετικά συναισθήματα, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας τον ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε κάτι που μας γεμίζει, απ’ το ασχοληθούμε με ένα χόμπι μέχρι να ζυμώσουμε ψωμί ή να διαβάσουμε το βιβλίο μας.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν θα είναι αποτελεσματικά εάν δεν φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς και στο ιατρικό σκέλος της πρόληψης. Η τακτική επίσκεψη στο γιατρό για φυσική εξέταση και εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό μας ιστορικό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και μικρά αλλά σημαντικά έχει να μας προσφέρει καθημερινά.

Πρόληψη για όλους – οι απαραίτητες εξετάσεις

·         Ο προληπτικός έλεγχος, το τσεκ απ όπως επίσης το λέμε, περιλαμβάνει μια σειρά απλών εξετάσεων που δίνουν στον γιατρό μια πλήρη εικόνα για την υγεία μας. Ο έλεγχος αυτός συνήθως περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, λιπίδια, σάκχαρο), έλεγχο επάρκειας ορισμένων σημαντικών βιταμινών όπως είναι η βιταμίνη D, ο σίδηρος και οι αποθήκες σιδήρου (φεριτίνη) καθώς και γενική εξέταση ούρων. Επίσης, ανάλογα την περίπτωση μπορεί ο γιατρός να ζητήσει έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς.

·         Ο προληπτικός έλεγχος διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Για παράδειγμα, επιπλέον των γενικών εξετάσεων μία γυναίκα μπορεί να κάνει επίσης ορμονικό έλεγχο και ένας άντρας έλεγχο για τον προστάτη.

·         Ειδικότερες εξετάσεις γίνονται εάν υπάρχουν χρόνια νοσήματα ή εάν ο γιατρός θέλει να διερευνήσει μία κατάσταση.

·         Ο προληπτικός έλεγχος στα παιδιά περιλαμβάνει συνήθως αιματολογικές εξετάσεις και γενική ούρων, ενώ είναι πιθανό κατά περίπτωση να ζητηθεί μέτρηση συγκεκριμένων ορμονών, π.χ. αυξητικής ορμόνης, ή βιταμινών.

·         Ένας πιο πλήρης προληπτικός έλεγχος για τις γυναίκες περιλαμβάνει γυναικολογικό τσεκ απ (τεστ Παπ, υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών), ενώ στους άντρες μετά τα 45 μπορεί ο γιατρός να προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις για τον έλεγχο του προστάτη.

·         Το τακτικό τσεκ απ μπορεί επίσης να περιλαμβάνει καρδιολογικό έλεγχο με καρδιογράφημα και triplex καρδιάς, ενώ μπορεί ο γιατρός να συστήσει τεστ κόπωσης για να αποκλειστεί τυχόν καρδιαγγειακό πρόβλημα ή εάν ο εξεταζόμενος, άντρας ή γυναίκα, ασκείται εντατικά.

·         Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να συστήσει ακτινογραφία θώρακα, ειδικά μετά κάποια σοβαρή ίωση του αναπνευστικού ή μετά από νόσηση COVID-19.

 

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται προληπτικές εξετάσεις

Τη σωστή συχνότητα για εσάς θα την προτείνει ο γιατρός σας. Σε γενικές γραμμές, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να κάνουν προληπτικό τσεκ απ κάθε πέντε χρόνια, ενώ μετά τα 45 συστήνεται πιο τακτός έλεγχος, κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Πόσο κοστίζει το προληπτικό τσεκ απ

Οι περισσότερες από τις απαραίτητες εξετάσεις συνταγογραφούνται και ο ασφαλισμένος πληρώνει μόνο ένα μικρό ποσοστό του κόστους. 


Ιωάννα Μιξάκη
Ειδικός Παθολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος Ασκληπιός
Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης


Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας στο 2810528000