Οστεοπόρωση: τι πρέπει να προσέχουν κυρίως οι γυναίκες

Οστεοπόρωση: τι πρέπει να προσέχουν κυρίως οι γυναίκες

Οστεοπόρωση: τι πρέπει να προσέχουν κυρίως οι γυναίκες

 Το 45% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση πάσχουν, σε έναν βαθμό, από οστεοπόρωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Οι γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν το γνωρίζουν, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των γυναικών, σχετικά με τις σύγχρονες δυνατότητες για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Τι είναι η οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία μειώνεται σημαντικά η οστική πυκνότητα. Πρόκειται για την συχνότερη πάθηση των οστών. Χαρακτηριστικό της είναι η χαμηλή οστική μάζα και η διαταραχή της σύνθεσης των οστών. Αποτέλεσμα είναι τα οστά να έχουν χαμηλότερη αντοχή και άρα αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα, τα οποία ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι πολύ σοβαρά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Συχνότερα, η οστεοπόρωση συνδέεται με τις γυναίκες και την εμμηνόπαυση, ωστόσο είναι μία κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερες γυναίκες αλλά και σε άντρες, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 70 ετών.

Εκτός από την ηλικία, η οστεοπόρωση μπορεί να συνδέεται με ορισμένες παθήσεις όπως:

  •         Υπερπαραθυρεοειδισμός - διαταραχή της λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων, είναι ενδοκρινείς αδένες, εκκρίνουν την ουσία παραθορμόνη (PTH) της οποίας λειτουργία είναι η διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου, σε φυσιολογικά επίπεδα, στο αίμα.
  •         Ρευματοειδής αρθρίτιδα - χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα.
  •         Υπερθυρεοειδισμός - διαταραχή του θυρεοειδή κατά την οποία ο αδένας υπερλειτουργεί.

Μπορεί επίσης να συνδέεται με μακροχρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως κορτιζόνη, φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό και αντιεπιληπτικά.

Εκτός από τα παραπάνω, ορισμένες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν επίσης την πιθανότητα οστεοπόρωσης:

  •          Η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, αφού είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφησή του ασβεστίου από τον οργανισμό.
  •          Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικών έχει βρεθεί πως επηρεάζει αρνητικά την οστική πυκνότητα.
  •         Η απουσία φυσικής δραστηριότητας θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.


Πώς θα διατηρήσετε τα οστά σας υγιή;

Αντιστρέφοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου!

  •         Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
  •        Φροντίστε να εκτίθεστε καθημερινά στον ήλιο για περίπου 15 λεπτά ώστε να βελτιωθεί η σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό σας.
  •         Προσπαθήστε να εντάξετε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας. Το καθημερινό περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση, όχι μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και για την καλύτερη καρδιαγγειακή σας υγεία.

 

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Για τις γυναίκες, συστήνεται γύρω στα 45 χρόνια ένας έλεγχος οστικής πυκνότητας, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι και η αναφορά για τις επόμενες εξετάσεις. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Και παρότι μοιάζει με ακτινογραφία, η ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος είναι πολύ μικρότερη από εκείνη μιας απλής ακτινογραφίας θώρακα.

Οι ιατρικές συστάσεις είναι η μέτρηση της οστικής μάζας να γίνεται σε δύο σημεία, στη μέση (οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και στο ισχίο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πότε πρέπει να γίνει η επόμενη μέτρηση ή τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου εάν κρίνει πως είναι απαραίτητη.


Η πρόληψη είναι όπως πάντα η καλύτερη θεραπεία για οτιδήποτε!

 

Eπικοινωνήστε με την ομάδα του διαγνωστικού κέντρου 

για να κλείσετε σήμερα το ραντεβού σας

 

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422