Μέτρησε σωστά και ρύθμισε την πίεση σου

Μέτρησε σωστά και ρύθμισε την πίεση σου

Μέτρησε σωστά και ρύθμισε την πίεση σου

Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή. Οι περισσότεροι υπερτασικοί δεν το γνωρίζουν ή αν το γνωρίζουν δεν κάνουν τίποτα για αυτό.

Η υπέρταση αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και την πρώτη αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος. Θεωρείται ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Η ρύθμιση της πίεσης πρέπει πάντα να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ανεξάρτητα από τις συνυπάρχουσες συνθήκες, όπως η τωρινή πανδημίας του κορωνοϊού. Η υπέρταση συνοδεύεται συχνότερα από μειωμένη καρδιακή εφεδρεία, που καθιστά δυσκολότερη την κατάσταση του ασθενούς σε περίπτωση πνευμονίας.

Τι είναι Υπέρταση

Ως υπέρταση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία η πίεση του αίματος είναι συνεχώς αυξημένη. Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται είναι πολλοί όπως γενετικοί, αλλά και η ενεργοποίηση νευρο-ορμονικού μηχανισμού, η παχυσαρκία, ή η αυξημένη πρόσληψη άλατος.

Μέτρησε την πίεση σου

Πριν καν αρχίσουν να χτυπάνε καμπανάκια πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την υπέρταση. Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ένωσης για την Υπέρταση είναι: Μέτρησε με ακρίβεια την αρτηριακή σου πίεση, ρύθμισέ την, ζήσε περισσότερο (1).

Αν η πίεση σας είναι πάνω από 130/80 mmHg πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Η διάγνωση απαιτεί επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων. Αν μια μέτρηση είναι υψηλή, δεν χρειάζεται πανικός. Ηρεμήστε και επαναλάβετε τη μέτρηση.

Κράτησε αρχείο με τις μετρήσεις σου

Η τακτική μέτρηση της πίεσης είναι σημείο-κλειδί για τη διατήρησή της, σε φυσιολογικά επίπεδα. Κρατήστε αρχείο των μετρήσεών σας, σημειώνοντας και την ώρα της κάθε μέτρησης. Η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη, αλλά καθημερινή και ανάλογα με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να παραμένετε σε τακτική επαφή με τον γιατρό σας και να τον ενημερώνετε για τις μετρήσεις σας, αλλά και για τυχόν διακυμάνσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε ειδικό Ημερολόγιο Καταγραφής Αρτηριακής Πίεσης.

Καταγραφή μέσω Holter

Συνήθως η αρτηριακή πίεση μετριέται με το γνωστό πιεσόμετρο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο γιατρός μπορεί να συστήσει στους πάσχοντες την 24ωρη καταγραφή της μέσω Holter.

Πρόκειται για ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μπορεί να μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15, 30, 60 λεπτά επί 24ωρου, ανάλογα με την ρύθμιση που θα επιλέξει ο γιατρός. Τα αποτελέσματα μεταφέρονται σε υπολογιστή που παράγει ενδεικτικές καμπύλες στις οποίες απεικονίζονται οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Αποτελείται από περιχειρίδα (τυλίγεται στο βραχίονα) και μία μικρή συσκευή που συνδέεται με την περιχειρίδα και μπορεί να περαστεί σε μια ζώνη ή να κρεμαστεί στον ώμο.

Μπορούμε να προλάβουμε ή να μειώσουμε την πίεση;

Η σωστή διατροφή, η αποφυγή μεγάλης ποσότητας άλατος στο φαγητό, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να πετύχουν μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του καλίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αφού αποβάλλει το επιπλέον νάτριο που μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό. Φροντίζουμε να λαμβάνουμε στην διατροφή μας ικανή ποσότητα καλίου σε καθημερινή βάση, άνω των 3500mg καθημερινά. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα καλίου είναι το αβοκάντο, τα λευκά και τα μαύρα φασόλια, οι γλυκοπατάτες, τα παντζάρια και οι μπανάνες, οι φράουλες, τα πεπόνια, ο χυμός δαμάσκηνων, η ντομάτα, οι αγκινάρες, τα μανιτάρια, το μαγειρεμένο σπανάκι. Σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φιστίκια, ηλιόσποροι, ξηρά βερίκοκα και σύκα και η μελάσα είναι επίσης καλές πηγές καλίου.

Σημαντικό: Έλεγξε το άγχος σου

Η έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και η αβεβαιότητα για το αύριο οδηγούν συχνά σε άγχος που μπορεί να απορρυθμίσει την πίεση μας. Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ηρεμούν και σας αποφορτίζουν.

Σας ενημερώνουμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Καρδιομεταβολικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας.

  •           Διερεύνηση νεοεμφανιζόμενης αρτηριακής υπέρτασης .
  •          Ρύθμιση και παρακολούθηση της πίεσης είτε μέσω τακτικής καταγραφής των μετρήσεων είτε μέσω 24ωρης καταγραφής μετά από τοποθέτηση Holter πίεσης.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ιωάννα Μιξάκη, Ειδικός Παθολόγος

Φάνης Ζαμπετάκης Επεμβατικός Καρδιολόγος

Τηλ Επικοινωνίας: 2810311600 - 2810528000

 

 

 

(1)   https://www.whleague.org/index.php/features/world-hypertension-day