Λίπος στην κοιλία

Λίπος στην κοιλία

Λίπος στην κοιλιά: Σε τι οφείλεται και γιατί είναι τόσο σημαντικό να το μειώσουμε.

Το λίπος στην κοιλιά είναι, σε έναν βαθμό, φυσιολογικό. Το σώμα μας πρέπει να έχει ένα ποσοστό λίπους για να εκτελούνται φυσιολογικά ορισμένες λειτουργίες του ενώ το λίπος αυτό δρα ως μόνωση και μας προστατεύει από τις ακραίες θερμοκρασίες.

 

Το πρόβλημα ξεκινά όταν το λίπος στην κοιλιά ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού και τότε μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία μας αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων νοσημάτων. 

Τα δύο διαφορετικά είδη λίπους στην κοιλιά

Πρόκειται για δύο βασικά είδη, το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα (υποδόριο) και εκείνο που εντοπίζεται στα βαθύτερα στρώματα και περιβάλει τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος).

Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους γιατρούς καθώς έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου ενώ αυξάνει επίσης τις φλεγμονές στο οργανισμό, κατάσταση που επίσης συνδέεται με σοβαρά νοσήματα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σπλαχνικού λίπους είναι ότι είναι πολύ πιο ενεργό μεταβολικά σε σύγκριση με το υποδόριο. Έτσι περιέχει περισσότερα κύτταρα, φλέβες και νεύρα και «επιδρά» περισσότερο στον οργανισμό.

Το κοιλιακό λίπος στους άντρες και τις γυναίκες

Οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν το σχήμα του σώματος στις γυναίκες και συνήθως οδηγούν στη μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γλουτών δημιουργώντας  τον σωματότυπο «αχλάδι». Αντίθετα, στους άντρες το περιττό λίπος τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από τη μέση δημιουργώντας τον σωματότυπο «μήλο».

Η κατανομή του λίπους όμως αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, όπου έχουν μειωθεί οι γυναικείες ορμόνες, τείνουν όταν παχαίνουν, το επιπλέον λίπος να συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά όπως ακριβώς συμβαίνει με τους άντρες. Και δυστυχώς πρόκειται συνήθως για σπλαχνικό λίπος το οποίο συνδέεται όπως είδαμε με σοβαρά μεταβολικά νοσήματα.

Αναπάντεχες αιτίες για το λίπος στην κοιλιά

Εκτός από τα επιπλέον κιλά, έχουν εντοπιστεί κι άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους.

·        Ελλιπής ύπνος

Οι ώρες που κοιμόμαστε κάθε βράδυ είναι εξίσου σημαντικές με την άσκηση και τη διατροφή μας όταν μιλάμε για το λίπος στην κοιλιά. Με δυο λόγια, η έλλειψη ύπνου μας οδηγεί να αναζητήσουμε στο φαγητό την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε και συνήθως αυτό μεταφράζεται σε ζυμαρικά, αρτοποιήματα ή γλυκιές τροφές με πολλές θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Αυτή η «λαχτάρα» σχετίζεται με δύο ορμόνες που ελέγχουν την όρεξή μας, τη γρελίνη (ορμόνη της πείνας) και τη λεπτίνη (ορμόνη του κορεσμού), η ισορροπία των οποίων διαταράσσεται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου.

·        Έντονο άγχος

Όταν βιώνουμε μια κατάσταση άγχους αυξάνεται στον οργανισμό μας η ορμόνη κορτιζόλη, η οποία είναι αυτή που μας κρατά σε ετοιμότητα ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε στον «κίνδυνο» που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Στην περίπτωση παρατεταμένου άγχους, τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν σταθερά υψηλά με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στην περιοχή της κοιλιάς στην οποία υπάρχουν οι ανάλογοι ορμονικοί υποδοχείς.

·         Υπερβολική προπόνηση

Παρότι ακούγεται αντιφατικό, η έντονη και υπερβολική άσκηση οδηγεί το σώμα σε κατάσταση στρες με αποτέλεσμα την αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό και την αποθήκευσής της ως λίπος στην κοιλιά.

 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το λίπος στην κοιλιά

Η πιο απλή απάντηση είναι να διατηρούμε σταθερό το βάρος μας και να προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε τις παραπάνω καταστάσεις που όπως είδαμε οδηγούν σε συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά. Υπάρχουν όμως κι άλλες καλές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του λίπους και σε ένα πιο υγιές βάρος σώματος.

Αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Περισσότερες σαλάτες, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης είναι σύμμαχοι σε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αφού αυξάνουν τον κορεσμό. Οι τροφές αυτές βοηθούν επίσης στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ομαλά η πέψη και να μην μας ταλαιπωρούν πρηξίματα και μετεωρισμός.

Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε σάκχαρα στο σώμα και όταν το παρακάνουμε «μεταφράζεται» σε περιττό βάρος και αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Βάζουμε το περπάτημα στη ζωή μας. Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης εάν θέλουμε να μειώσουμε το λίπος στην κοιλιά, ενώ επιπλέον βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Αρκούν 40-50 λεπτά μέτριας έντασης βαδίσματος τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να δούμε μετά από ένα μήνα σημαντική διαφορά στο σώμα μας.

Ιωάννα Μιξάκη
Ειδικός Παθολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος Ασκληπιός
Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης


Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας στο 2810528000