Κρατήστε μακριά σας τη μελαγχολία των γιορτών

Κρατήστε μακριά σας τη μελαγχολία των γιορτών

Κρατήστε μακριά σας τη μελαγχολία των γιορτών


Πολύχρωμα φωτάκια, στολισμένοι δρόμοι και σπίτια, φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Κι όμως, σε αρκετούς ανθρώπους, η περίοδος των Χριστουγέννων προκαλεί τη «μελαγχολία των γιορτών», μια μορφή εποχικής δυσθυμίας ή και κατάθλιψης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, έντονη θλίψη, αποφυγή των κοινωνικών εκδηλώσεων, απομόνωση ή ακόμη και σε αυτοκτονία σε πιο ακραίες περιπτώσεις. 


Γιατί μπορεί να μας επηρεάζει η μελαγχολία των γιορτών


Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια γιορτινή περίοδος που συνοδεύεται συχνά από στρες. Και μπορεί να είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχει η προσδοκία στον καθένα να νιώσει ευτυχισμένος. Είναι μια περίοδος συγκρίσεων καταστάσεων και συναισθημάτων που μπορεί να οδηγήσει τον κάθε ένα από εμάς να επικρίνει τον εαυτό του για όλα όσα έχει ή όσα δεν έχει στη ζωή του. Τη μελαγχολία αυτή μπορεί, για παράδειγμα, να την πυροδοτήσουν οικονομικοί παράγοντες, η μοναξιά, η θλίψη για μια πρόσφατη απώλεια, ένα διαζύγιο ακόμη και η μεγάλη προσδοκία και προσπάθεια να ευχαριστήσει κάποιος, με κάθε τρόπο, τους γύρω του δημιουργώντας το τέλειο σκηνικό γιορτών, κάτι που συχνά δεν μπορεί στην πραγματική ζωή να είναι τόσο «τέλειο».


4 σκέψεις για να κρατήσετε μακριά σας τη μελαγχολία των γιορτών 


  • Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις 


Οι περισσότεροι από εμάς ίσως φαντάζονται την εικόνα μιας αγαπημένης οικογένειας ή ενός ερωτευμένου ζευγαριού που κοιτάζεται στα μάτια και ανταλλάσσει δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως ό,τι διαφορετικό από αυτές τις εικόνες, δεν είναι κακό ή αδιάφορο. Ας προσπαθήσουμε αυτή τη φορά να είμαστε ρεαλιστές. Η οικογένειά μας είναι αληθινή, με όλα τα προβλήματα αλλά και τις χαρές της, και όχι ένα σόου στην τηλεόραση.


  • Αποφύγετε τις  συγκρίσεις


Στο Instagram και στο Facebook, όλοι μοιάζουν να ζουν ονειρεμένες γιορτές. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό όμως, αυτό -προφανώς- δεν ισχύει. Οι συγκρίσεις δεν ωφελούν ούτε όταν το μυαλό μας επιστρέφει σε προηγούμενες γιορτές που τις έχουμε κατατάξει στις «καλύτερες της ζωής μας». Ζούμε στο τώρα και στο σήμερα και προσπαθούμε συνειδητά να αναγνωρίσουμε τη σημασία των μικρών όμορφων στιγμών που απαρτίζουν τις γιορτές και τις κάνουν κάθε χρόνο ξεχωριστές και μοναδικές.


  • Η υπερβολική κούραση δεν βοηθάει


Η κόπωση από την προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα, από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αυξημένες, μέχρι την επιλογή των δώρων και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και μελαγχολία. Βάλτε ένα μέτρο στα «πρέπει» που θέτετε στον εαυτό σας και κρατήστε χρόνο για να κάνετε αυτές τις ημέρες πράγματα που σας ευχαριστούν και σας γεμίζουν ψυχικά. 


  • Κάνετε κάτι διαφορετικό


Αν το «πρόγραμμα» των γιορτών είναι για σας κάθε χρόνο το ίδιο, προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές, που μπορεί να σας αλλάξουν τη διάθεση και μάλιστα χωρίς κόστος όπως π.χ. μια βραδινή βόλτα με το αυτοκίνητο στη στολισμένη πόλη. Θα μπορούσατε επίσης, αντί να αφιερώνετε το χρόνο σας σε πρακτικές υποχρεώσεις και μόνο, να βρείτε χρόνο για να συναντηθείτε και να χαλαρώσετε με ανθρώπους που αγαπάτε πραγματικά και σας προκαλούν θετικά συναισθήματα.


Αν αυτή η μελαγχολία και η άσχημη ψυχική διάθεση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε, αν δείτε άτομα από το κοντινό σας περιβάλλον να παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.