Ηπατίτιδα C: 5 βασικές πληροφορίες, ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Ηπατίτιδα C: 5 βασικές πληροφορίες, ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Ηπατίτιδα C:  5 βασικές πληροφορίες, ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

H ηπατίτιδα C είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές ηπατοπάθειας. Πρόκειται για μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω του αίματος και μολύνει κυρίως το ήπαρ (συκώτι).

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) μπορεί να μείνει «σιωπηλός», χωρίς δηλαδή να παρουσιάζει συμπτώματα, για πολλά χρόνια μέσα στο σώμα, προκαλώντας ωστόσο βλάβες στο συκώτι. Οι βλάβες αυτές, εάν δεν υπάρξει θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και ανεπάρκεια του ήπατος και ίσως θάνατο.

Η Ηπατίτιδα C μας αφορά

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 75.000 αδιάγνωστοι ασθενείς. Από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδοποίηση με την καταχώρηση επίσκεψης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για anti-HCV έλεγχο σε όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980 καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 71 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρόνια μόλυνση από ηπατίτιδα C.

Κύρια αιτία για τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι η απουσία σωστής ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τους τρόπους μετάδοσης της νόσου.


 

5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε για την ηπατίτιδα C

·        Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με τη χρήση μολυσμένων συρίγγων και αντικειμένων προσωπικής φροντίδας όπως τα ξυραφάκια και ο νυχοκόπτης. Μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα, εάν είναι μολυσμένη, στο βρέφος. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με την αιμοκάθαρση, τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή προϊόντων του καθώς και με μεταμόσχευση οργάνων εάν έχουν γίνει πριν το 1992, όταν οι έλεγχοι δεν ήταν τόσο ασφαλείς όσο είναι σήμερα.

·        Στην Ελλάδα 8 στους 10 ανθρώπους που έχουν ηπατίτιδα C, δεν το γνωρίζουν.

·        Τα αρχικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ήπια και θυμίζουν εκείνα μιας κοινής ίωσης, όπως αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, γαστρεντερικές διαταραχές και χαμηλό πυρετό.

·        Η διάγνωση της ηπατίτιδας είναι πολύ απλή: Με μια εξέταση αίματος σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο ή νοσοκομείο μπορούν να εντοπιστούν τα αντισώματα του ιού.

·        Σήμερα υπάρχουν νέες ασφαλείς και χωρίς παρενέργειες θεραπείες για την ηπατίτιδα C. Οι θεραπείες αυτές λαμβάνονται από το στόμα και διαρκούν περίπου δύο με τρεις μήνες και μπορούν να έχουν σε αυτές πρόσβαση όλοι όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, δηλαδή στην ουσία όλος ο πληθυσμός. 

Χρονολογία ορόσημο το 2030

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα 194 κράτη-μέλη του, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν δεσμευτεί για την απαλοιφή της ηπατίτιδας C από τον πλανήτη έως το 2030. Και, πραγματικά, σήμερα υπάρχουν όλοι οι τρόποι για να γίνει αυτό αφού η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου είναι πιο εύκολες από ποτέ.

Ποιοι θα πρέπει να εξεταστούν για την ηπατίτιδα C

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C που έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο της εξάλειψης της νόσου ως το 2030, συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού της ηπατίτιδας C σε όλα τα άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Επιπλέον, συστήνεται να εξεταστούν άνθρωποι που κάνουν ή έκαναν στο παρελθόν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, έχουν υποβληθεί σε μεταγγίσεις αίματος ή μεταμόσχευση πριν το 1992, έχει ηπατίτιδα ο/η σύντροφός τους ή η μητέρα τους.

Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευθεί πλήρως - Προτεινόμενο πακέτο εξετάσεων:

Sgot

 Sgpt

Anti -bodies HCV

Anti HBV

Υπέρηχος άνω κοιλιάς

 

Για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε:

 

 Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

 

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422

 

 

ΠΗΓΕΣ:

WHO https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c

ΑΠΕ https://www.amna.gr/health/article/361648/Simantika-ta-apotelesmata-tiseidopoiisis-gia-exetasi-gia-ipatitida-C--pou-mas-afora-olous