Επανεμφάνιση της Ιλαράς στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Επανεμφάνιση της Ιλαράς στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Επανεμφάνιση της Ιλαράς στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΠΟΥ


Για δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείες (ΠΟΥ), με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε 4 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

«Πρόκειται για μία τάση που τροφοδοτείται εν μέρει από ένα κίνημα με αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν», τονίζει ο ΠΟΥ.
Στην Ευρώπη, το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2018 - με 90.000 άτομα να έχουν μολυνθεί, σε σύγκριση με 44.175 τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους.

Είμαστε σε λάθος δρόμο

"Ολισθαίνουμε, είμαστε σε λάθος δρόμο", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η καθηγήτρια Kate O'Brien, διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης του ΠΟΥ.
Η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία και η Ελλάδα, χώρες που είχαν εξαλείψει την ιλαρά, είναι πλέον μαζί με 12 άλλες χώρες - μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ρωσία - όπου η νόσος είναι υπαρκτή και μεταδίδεται.

Οι τέσσερις χώρες ( ανάμεσα τους και η Ελλάδα) όπου η ασθένεια έχει αναζωπυρωθεί είναι μεταξύ των περιοχών με προτεραιότητα για να λάβουν υποστήριξη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

"Εξάλειψη" δεν σημαίνει ότι η ασθένεια απουσιάζει εντελώς. Σημαίνει ότι σε μια χώρα για  περισσότερους από 12 συνεχόμενους μήνες δεν έχει παρουσιαστεί μετάδοση της ασθένειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί στον τομέα της υγείας κάνουν συνεχώς εκκλήσεις στους γονείς και κηδεμόνες  να εμβολιάζουν τα παιδιά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν τη χειρότερη επιδημία ιλαράς εδώ και δεκαετίες, με έναν αριθμό ρεκόρ από την τελευταία μεγάλη επιδημία το 1992 και από τότε που η ιλαρά δηλώθηκε ότι εξαλείφθηκε το 2000, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η παραπληροφόρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την δημόσια υγεία

Ένα κίνημα που έχει δυστυχώς κερδίσει έδαφος, και προωθεί τον σκεπτικισμό για το εμβόλιο συνέβαλε στην πτώση των ποσοστών εμβολιασμού σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη και ο εμβολιασμός δεν είναι παντού υποχρεωτικός. Το κίνημα αυτό τροφοδοτείται από ψευδείς δημοσιεύσεις, (fake news) και παραπληροφόρηση κυρίως μέσω του διαδικτύου ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αυτισμό στα παιδιά.

Η ασθένεια είναι από τις πιο μολυσματικές και γι' αυτό το 93% έως 95% του πληθυσμού πρέπει να είναι άνοσο, ώστε ο αριθμός των ατόμων που έχει εμβολιαστεί και αναμιγνύονται με ευάλωτα άτομα να μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου.

Η ασθένεια μπορεί να αποφευχθεί και το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα και τον ΠΟΥ.

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρεται σε σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρωπαϊκή περιοχή του, η οποία χάνει έδαφος στην προσπάθειά της για την εξάλειψη της ιλαράς, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διευκρινίζει τα εξής :
Κατά τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση. Κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς (συνολικά 28 κρούσματα) σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών  και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας,  για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Πώς μεταδίδεται η Ιλαρά

Η ιλαρά μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη, το στόμα ή το λαιμό των προσβεβλημένων ατόμων. Τα αρχικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως 10-12 ημέρες μετά τη μόλυνση, περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρινική καταρροή, ερυθρότητα στους οφθαλμούς και μικροσκοπικά λευκά επιχρίσματα  στο εσωτερικό του στόματος. Αρκετές ημέρες αργότερα, αναπτύσσεται ένα εξάνθημα, ξεκινώντας από το πρόσωπο και μέρος του σώματος και βαθμιαία εξαπλώνεται προς το κάτω.

Πηγή:
http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2019/european-region-loses-ground-in-effort-to-eliminate-measles
https://www.nytimes.com/2019/08/29/world/europe/measles-uk-czech-greece-albania.html

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιλαρά καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422