Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Β12 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Β12 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Ανεπάρκεια Β12 και εγκυμοσύνη

 Η ανεπάρκεια σε Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά σε μεταβολικά προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Μπράιτον της Αγγλίας. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανασκόπηση των τρεχουσών απαιτήσεων σε βιταμίνη Β12 για τις έγκυες γυναίκες, είτε μέσω βελτιωμένης διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Τροφές και Β12

Η βιταμίνη Β12 ανευρίσκεται  σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, του κρέατος, των πουλερικών, των αυγών και του γάλακτος, που σημαίνει ότι η ανεπάρκεια είναι πιο πιθανή σε όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Ανεπάρκεια Β12 και ΔΜΣ

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι μητέρες με χαμηλά επίπεδα Β12 σχετίζονται με  υψηλότερο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης καθώς και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη στην παιδική ηλικία, έναν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Λεπτίνη – Υπερφαγία - Παχυσαρκία

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick υπέθεσε ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ανεπάρκεια Β12 μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής των επιπέδων λεπτίνης, της ορμόνης που μας λέει ότι είμαστε χορτάτοι μετά το φαγητό.

Η λεπτίνη παράγεται κυρίως από τα λιποκύτταρα του σώματος και τα επίπεδά της αυξάνονται μετά την κατανάλωση τροφής. Η παχυσαρκία προκαλεί αύξηση των επιπέδων λεπτίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη, με αποτέλεσμα την συνεχή υπερφαγία και σε αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες και οι γιατροί βλέπουν τη λεπτίνη ως έναν προγνωστικο «δείκτη» για το σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια Β12 είχαν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα λεπτίνης. Αυτό υποδηλώνει ότι η μητρική ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να προγραμματίσει αρνητικά το γονίδιο της λεπτίνης, αλλάζοντας τα επίπεδα στα οποία παράγεται η ορμόνη καθώς το έμβρυο μεγαλώνει.

 

Συμπέρασμα

«Το διατροφικό περιβάλλον που παρέχει η μητέρα μπορεί να προγραμματίσει μόνιμα την υγεία του μωρού», δήλωσε ο Δρ. Ponusammy Saravanan, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που υποτρέφονται ή υπερτρέφονται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, και βλέπουμε επίσης ότι η μητρική ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του λίπους και να συμβάλει σε αυτόν τον κίνδυνο.

Πηγή: Society for Endocrinology’s annual Conference in Brighton,  Ιούλιος 2022, από τον καθηγητή Ponusammy Saravanan, Associate Clinical Professor at the University of Warwick.

  

Λίγα λόγια για την Λεπτίνη

Η λεπτίνη παράγεται από τον λιπώδη ιστό, εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα και φτάνει στον υποθάλαμο. Ο ρόλος της είναι να δώσει πληροφορίες ότι υπάρχει επάρκεια λίπους, δηλαδή ενεργειακό φορτίο, έτσι ώστε να σταματήσει η πείνα και άρα ο εφοδιασμός τροφής. Κατά τη νηστεία, τα επίπεδα λεπτίνης πέφτουν στο πλάσμα και ενεργοποιείται το μονοπάτι καύσης λίπους. Σε φυσιολογικές συνθήκες η ποσότητα λεπτίνης είναι ανάλογη με την ποσότητα λίπους του οργανισμού. Όσο λιγότερο λίπος έχουμε, τόσο λιγότερη λεπτίνη υπάρχει στον οργανισμό.

Το παράδοξο είναι ότι σε περιπτώσεις παχυσαρκίας ανευρίσκοντα υψηλά επίπεδα λεπτίνης και ινσουλίνης, που οφείλονται στην αντίσταση των δύο αυτών ορμονών.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Μιξάκη 

Ειδικός Παθολόγος 

Μεταπτυχιακές σπουδές  Σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία  

Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος Ασκληπιός Διάγνωσις

Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης 

2816004702