HIV - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας

HIV - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας

HIV - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας

Η λοίμωξη από τον ιό HIV εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους εξαιτίας του HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας).
Ο ιός HIV προκαλεί AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome -  Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας) μολύνοντας και σκοτώνοντας έναν τύπο κυττάρων, τα Ηelper T Cells, απαραίτητα για τη σωστή ανοσολογική απόκριση σε μολυσματικούς παράγοντες.

Βασικές - Χρήσιμες Πληροφορίες


* Έχοντας αυξήσει τη δυνατότητα πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας, η HIV λοίμωξη αντιμετωπίζεται πλέον σαν μία χρόνια κατάσταση και οι νοσούντες έχουν μία μακρά και υγιή ζωή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2018.
* Η λοίμωξη από τον ιό HIV – μπορεί να διαγνωστεί αυθημερόν με Ταχείες Διαγνωστικές Εξετάσεις - Rapid Diagnostic Results - κάτι που διευκολύνει την έγκαιρη θεραπεία (τα αντισώματα για τον HIV ιό θετικοποιούνται εντός 28 ημερών).
* Το 82% των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών νοσούντων από τον ιό του HIV, οι οποίες λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, όχι μόνο αυτοπροστατεύονται αλλά δε μεταδίδουν τον ιό στα νεογέννητα τους.
* Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει μέσω των υγρών του σώματος, δηλαδή αίμα, σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις και δια μέσω του θηλασμού.
* Επίσης, κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού μητέρα πάσχουσα από τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει στο έμβρυο.
* Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται με τη συνήθη κοινωνική επαφή, φιλί, αγκάλιασμα, χαιρετισμός ή από κοινά οικιακά σκεύη.
* Ο ιός του HIV επιτίθεται στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να είναι επιρρεπή σε ευκαιριακές λοιμώξεις και κάποια νεοπλασματικά νοσήματα (που ο φυσιολογικός πληθυσμός θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με άνεση).
* Δεν υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη και την εξέλιξη από τον ιό HIV. Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή ελέγχει τη λοίμωξη και την εξέλιξη της, βοηθάει να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση σε άλλους ανθρώπους και οι νοσούντες βιώνουν μια χρόνια νόσο χωρίς την απειλή του πρώιμου θανάτου. 

Προφύλαξη

  1.   Ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού HIV μειώνεται σημαντικότατα με τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα προφυλακτικά (latex condom) παρέχουν 85% προστασία.
  2.    Εάν κάποιος έρθει σε επαφή με άτομο που είναι HIV(+) μπορεί να λάβει εντός 72 ωρών αντιρετροϊκή αγωγή για 28 ημέρες και επακολουθεί παρακολούθηση του.

Κάποιες συμπεριφορές ή πρακτικές που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του HIV:


-    Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή με λανθασμένη χρήση προφυλακτικού
-    Κοινή χρήση συνέργων για ενέσιμη χρήση ουσιών
-    Εγκυμοσύνη χωρίς έλεγχο για τον HIV
-    Κοινή χρήση αιχμηρών ειδών ατομικής υγιεινής
-    Επεμβάσεις με μη αποστειρωμένο εξοπλισμό
-    Σεξουαλική επαφή με άτομα που έχουν άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (όπως έρπης γεννητικών οργάνων, σύφιλη, κονδυλώματα, γονόρροια, χλαμύδια, κ.ά.)


Η επιδημία του AIDS αλλάζει: σύμφωνα με το UNAIDS DATA, το 2018 περισσότερες από τις μισές από τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV ήταν σε:


•    Ομοφυλόφιλους άνδρες, άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες, και τους συντρόφους τους
•    Ανθρώπους που ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και τους συντρόφους τους
•    Ανθρώπους σε κλειστά ιδρύματα (φυλακές, κ.λπ.)
•    ‘’Sex workers’’ και τους συντρόφους τους


Στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, οι παραπάνω ομάδες αντιπροσώπευαν περίπου το 95% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ 2010 και 2018, μειώθηκαν οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV στις νέες γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών κατά 25%.

(Πηγή: https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/2019-UNAIDS-data_en.pdf )

«Έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε το AIDS. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον ιό, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τις ανισότητες, τις ανισορροπίες, την περιθωριοποίηση, τα ταμπού, το στίγμα και τις διακρίσεις. Μπορούμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές και τις κοινωνίες». Gunilla Carlsson, UNAIDS Executive Director
Περισσότερα: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids


Για περισσότερες πληροφορίες:
Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000
Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422