Εποχική γρίπη: πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί, ποια η σχέση με τον κορωνοϊό

Εποχική γρίπη: πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί, ποια η σχέση με τον κορωνοϊό

Πιο νωρίς αναμένεται να ξεκινήσει φέτος ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ώστε να μη υπάρξουν βαριά περιστατικά ασθενών με γρίπη και COVID-19 ταυτόχρονα.

Ο χειμώνας είναι η «αγαπημένη» εποχή των ιώσεων, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Με την πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού και γίνεται πιο ευάλωτος στους ιούς. Επίσης, τον χειμώνα συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους και η έκθεση στους ιούς είναι σαφώς μεγαλύτερη. 

Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα υπάρχουν τον χειμώνα, κυρίως, λόγω της αύξησης του συγχρωτισμού, αλλά και των άλλων ιώσεων. Συνέστησε δε στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ώστε - όπως τόνισε - να μην συμπέσουν στον οργανισμό τους η γρίπη και ο κορωνοϊός, και επίσης να μπορούν οι γιατροί να κάνουν τη σωστή διάγνωση.

Το εμβόλιο της γρίπης θα με προστατεύσει από την νόσο COVID-19;

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν θα σας προστατεύσει από το ιό SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την νόσο COVID-19. Ωστόσο ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχει πολλά σημαντικά οφέλη.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης αυτό το φθινόπωρο

  1. Μπορεί να νοσήσετε από γρίπη και COVID-19 ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι πιθανό να έχετε γρίπη, καθώς και άλλες αναπνευστικές ασθένειες και COVID-19 ταυτόχρονα. Το εμβόλιο θα σας προστατεύσει από τη γρίπη.
  2. Πολλοί άνθρωποι που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου για γρίπη, φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και από την νόσο COVID-19.
  3. Η γρίπη εξασθενεί τον οργανισμό και τον κάνει πιο ευάλωτο σε ιούς. Η νόσος COVID -19 μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα σε έναν εξασθενημένο οργανισμό.
  4. Τα νοσοκομεία μας θα δεχτούν λιγότερους ασθενείς με επιπλοκές από τη γρίπη και θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τους ασθενείς με COVID-19. Η βέλτιστη διαχείριση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιόδους πανδημίας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούμε από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι επιβεβλημένο να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης, φέτος.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, φέτος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο ξεκινά τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου.

Τι είναι η γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε, μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και μπορεί να έχει ήπια ή σοβαρά συμπτώματα. Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Τα εμβόλια γρίπης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας από γρίπη, νοσηλείας, εισαγωγών στις ΜΕΘ και θανάτου.

Καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να δημιουργήσει ο οργανισμός προστατευτικά αντισώματα, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, πριν από την έναρξη της περιόδου εμφάνισης και έξαρσης των κρουσμάτων. Βέβαια, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας
  • Άτομα άνω 60 ετών
  • Υπέρβαροι
  • Άτομα με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή με χρόνια νοσήματα:
  • Άσθμα ή άλλα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ( ΧΑΠ)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Ισχαιμική καρδιακή νόσο ή αλλά καρδιολογικά νοσήματα με αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Νευρολογικά - Νευρομυϊκά νοσήματα
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

Άλλες ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν:

  • Γυναίκες κατά την κύηση, λεχώνες, και όσες θηλάζουν
  • Άτομα που φροντίζουν ασθενείς με υποκείμενο νόσημα
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως πχ: εσωτερικοί σπουδαστές, προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων
  • Επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με πουλερικά

Άτομα που δεν πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο:

  • Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά
  • Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre
  • Όσοι είχαν παρουσιάσει αλλεργία σε προηγούμενο εμβόλιο κατά της γρίπης

Επίσης, άτομα με πυρετό δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Θα πρέπει να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

Μερικά από τα συμπτώματα της γρίπης και του COVID-19 είναι παρόμοια, καθιστώντας δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ τους, βάσει μόνο των συμπτωμάτων. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα σας βοηθήσουν να εξακριβώσετε εάν έχετε νοσήσει από γρίπη ή COVID-19.

Για πληροφορίες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους παρακαλώ καλέστε στα

τηλέφωνα: 2810 528000 και 2810 224422.

Ιατρική Γραμμή Ενημέρωσης και ραντεβού: 6936677137

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά για τη θεραπεία της γρίπης. Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς.

Δεν δίνουμε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευτούμε πρώτα γιατρό.