Διαλειμματική Διατροφή

Διαλειμματική Διατροφή

Διαλειμματική δίαιτα: Ποια τα οφέλη της, τι να προσέχουμε και πώς μπορεί να «λειτουργήσει» στη νηστεία

Ονομάζεται επίσης «διαλειμματική νηστεία» και είναι ένα δημοφιλές πλάνο διατροφής για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά και λίπος χωρίς να περιορίζονται από αυστηρά ημερήσια προγράμματα  γευμάτων και μέτρηση θερμίδων. Πρόκειται για μια μέθοδο απώλειας ή ελέγχου του βάρους που είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια έγινε όμως trend όταν η Jennifer Aniston αποκάλυψε ότι την ακολουθεί.

Ωστόσο, παρότι η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να έχει όντως αποτέλεσμα και κάποια οφέλη για την υγεία, οι ειδικοί μας εφιστούν την προσοχή ώστε να γίνεται με σωστή μέθοδο για να μην υπάρξουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Εάν θέλετε να τη δοκιμάσετε, σε συνδυασμό ενδεχομένως με την θρησκευτική νηστεία που πολλοί ακολουθούν αυτή την περίοδο, οι παρακάτω επισημάνσεις θα σας βοηθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν μιλάμε για ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα απώλειας βάρους ή/και όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας μόνο ο ένας σύμβουλος υγείας ή διατροφολόγος μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά και με ασφάλεια.

Τι είναι η διαλειμματική δίαιτα;

Η διαλειμματική νηστεία ή διαλειμματική δίαιτα είναι ένα πλάνο διατροφής το οποίο ορίζει «ζώνες» μέσα στην ημέρα. Προσδιορίζονται δηλαδή κάποιες ώρες όπου μπορούμε να τρώμε και άλλες που «νηστεύουμε», με την έννοια ότι δεν τρώμε απολύτως τίποτε. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες ως προς τις ζώνες αυτές, ωστόσο η πιο διαδεδομένη είναι το 16:8, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει νηστεία 16 ωρών μέσα στην ημέρα, όπου δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού, ενώ τις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρες μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς περιορισμό τα γεύματα και τα σνακ μας.

Οδηγεί πράγματι σε απώλεια βάρους η διαλειμματική νηστεία;

Επειδή η απώλεια βάρους βασίζεται σε απλά μαθηματικά, θεωρητικά περιορίζοντας σε οχτώ τις ώρες που μπορούμε να φάμε μέσα στη μέρα προσλαμβάνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, τις ώρες της νηστείας, ο οργανισμός αναγκάζεται να κάψει λίπος για να καλύψει τις ανάγκες του.

Πώς λειτουργεί όλο αυτό; Σύμφωνα με τον Mark Mattson, νευροεπιστήμονα στο τμήμα Νευρολογίας της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, μετά από μερικές ώρες χωρίς τροφή ο οργανισμός εξαντλεί τα αποθέματά του σε σάκχαρα και αρχίζει να καίει λίπος. Η διαλειμματική νηστεία «δουλεύει» παρατείνοντας την περίοδο που το σώμα μας καταφεύγει στα αποθέματα λίπους για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διαλειμματική δίαιτα;

Τις ώρες που μπορούμε να τρώμε, ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός. Εξυπακούεται ότι όσο πιο υγιεινές, κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, είναι οι επιλογές μας κατά το διάστημα αυτό τόσο περισσότερα οφέλη θα έχουμε.

Τις ώρες της νηστείας επιτρέπονται μόνο ροφήματα χωρίς θερμίδες, π.χ. νερό, αφεψήματα ή καφές χωρίς γάλα ή ζάχαρη.

Υπάρχουν οφέλη για τον οργανισμό από τη διαλειμματική νηστεία;

Ο Mattson περιγράφει αυτή την αλλαγή στις καύσεις ως μια μεταβολική αλλαγή, η οποία επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο. Σε μελέτη με επικεφαλής τον ίδιο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1905136) αναφέρονται ορισμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με αυτή τη μέθοδο διατροφής. Ορισμένα μάλιστα είναι σημαντικά, εφόσον επιβεβαιώνονται επιστημονικά.

«Διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διαλειμματική νηστεία μπορούν να προστατεύουν κάποια όργανα από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου», σχολιάζει ο ερευνητής.

Είναι ασφαλής η διαλειμματική διατροφή;

Την απάντηση αυτή για τον καθένα προσωπικά μπορεί να δώσει μόνο ο γιατρός που τον παρακολουθεί και γνωρίζει το ιατρικό του ιστορικό. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις όπου η διατροφή αυτή θεωρείται «απαγορευτική». Για παράδειγμα στα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών, σε εγκύους και θηλάζουσες, σε ανθρώπους με διαβήτη και σε όσους έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών.

Μία άλλη επισήμανση που χρειάζεται να κάνουμε είναι ότι αυτή η μορφή διατροφής δεν «διδάσκει» σωστές διατροφικές συνήθειες και τι περιλαμβάνει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γι’ αυτό και οι περισσότεροι διαιτολόγοι δεν τη συστήνουν ως ένα μακροχρόνιο πλάνο.

Διαλειμματική διατροφή στην θρησκευτική νηστεία

Εάν έχετε αποφασίσει να δοκιμάσετε τη διαλειμματική διατροφή παράλληλα με τη θρησκευτική νηστεία, μπορείτε να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση υγιεινών διατροφικών συνδυασμών τις ώρες που θα μπορείτε να φάτε: φρούτα εποχής, όσπρια με ρύζι ή με κινόα, θαλασσινά με ζυμαρικά ή με ρύζι, παραδοσιακά λαδερά φαγητά όπως φασολάκια, αρακά με αγκινάρες ή γεμιστά με ρύζι, πίτες με ποικιλία λαχανιών είναι κάποιες επιλογές που θα σας δώσουν ενέργεια και θερμίδες χωρίς να μπουν εμπόδιο στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

 Ιωάννα Μιξάκη

Ειδικός Παθολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος Ασκληπιός
Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης


Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας στο 2810528000