Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Domes of Elounda με θέμα “ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ”.  H εκδήλωση οργανώθηκε από το διαγνωστικό κέντρο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και το επιστημονικό πρόγραμμα συγκροτήθηκε από τον Α. Καραντάνα, Αναπλ. Καθ. Ακτινολογίας του Παν/μίου Κρήτης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ορθοπεδικοί ιατροί των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, ιδιώτες και νοσοκομειακοί.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Καραντάνας τόνισε ότι το διαρκώς αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης συνδέεται με μεγαλύτερη συχνότητα των νοσημάτων που προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα όπως οι αρθροπάθειες, η οστεοπόρωση, και η μεταστατική νόσος. Επίσης, η διαρκώς αυξανόμενη ενασχόληση ενηλίκων και μεσηλίκων με την άσκηση για καλύτερο επίπεδο υγείας, και οι αθλητικές κακώσεις των νέων, έχουν αυξήσει θεαματικά την εφαρμογή της μαγνητικής τομογραφίας. Η αύξηση αυτή ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει απαξίωση της μεθόδου αν δεν εφαρμοστεί σωστά. Η ορθολογική χρήση της μαγνητικής τομογραφίας όπως τόνισε ο καθ. κ. Καραντάνας, επιβάλλει τη σωστή κλινική εξέταση των ασθενών, την καλή γνώση των δυνατοτήτων άλλων μεθόδων όπως οι απλές ακτινογραφίες, την επικοινωνία ορθοπεδικών και ακτινολόγων για την επίλυση του κλινικού ερωτήματος και τέλος τη διαθεσιμότητα τομογράφου σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι ομιλητές, τόνισαν τις ενδείξεις της  μεθόδου, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα  και μειονεκτήματα σε σχέση με άλλες απεικονιστικές τεχνικές, σε ευρύ φάσμα παθήσεων που προσβάλλουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Ο κ. Ν. Καρκαβίτσας, Καθ. Πυρηνικής Ιατρικής του Παν/μίου Κρήτης, παρουσίασε τις δυνατότητες  διάγνωσης λοιμώξεων σε ασθενείς με αρθροπλαστική, στους οποίους  η μαγνητική τομογραφία δεν έχει ένδειξη λόγω της παρουσίας μετάλλων που προκαλούν ψευδενδείξεις. Ο συνδυασμός σπινθηρογραφήματος 3 φάσεων με το σπινθηρογράφημα με επισημασμένα λευκοκύτταρα, αποτελεί όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε PET, τη μέθοδο εκλογής για τη διάκριση της λοίμωξης από τη μετεγχειρητική χαλάρωση.

Ο κ. Α. Καραντάνας, στις εισηγήσεις του, περιέγραψε τις  ενδείξεις της μεθόδου στις παθήσεις του καρπού, της ποδοκνημικής, του  ισχίου καθώς και στις λοιμώξεις του μυοσκελετικού συστήματος. Ο εισηγητής τόνισε την παθολογία που είναι αφανής σε απλές ακτινογραφίες καθώς και την αξία της πρώιμης διάγνωσης παθήσεων που θα αποτρέψουν εκφυλιστική νόσο σε μικρή ηλικία.

Ο αν. Δ/ντής ΕΣΥ του νοσοκομείου ΚΑΤ κ. Κ. Πίκουλας, παρουσίασε τις δυνατότητες  της μαγνητικής τομογραφίας στην υπακρωμιακή προστριβή και στην εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης, που πρακτικά προσβάλλει σχεδόν κάθε άνθρωπο, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Ο κ. Πίκουλας τόνισε ότι πολύ συχνά η ευαισθησία της μεθόδου αναδεικνύει παθολογικά ευρήματα που δεν συνοδεύονται όμως από συμπτώματα. Η καλή γνώση επομένως του κλινικού ερωτήματος, θα συμβάλλει στην επιλογή της αποτελεσματικότερης θεραπείας των ασθενών.

Τέλος, η  κ. Ε. Αποστολάκη, Επιμ. Α. ΕΣΥ του ΠΓΝΗ, στις εισηγήσεις της παρουσίασε τις εφαρμογές της μεθόδου στις πολύ συχνές παθήσεις του γόνατος καθώς και στις αθλητικές κακώσεις των παιδιών και των εφήβων.

Στο τέλος  της συνάντησης ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο και στη συνέχεια δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Domes of Elounda».

Πρόγραμμα Συνεδρίου