Ατυχήματα στην παραλία

Ατυχήματα στην παραλία

Ατυχήματα στην παραλία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην χαλάσουν οι διακοπές μας

Είστε στην παραλία, για διακοπές ή έστω για μία ημέρα με την οικογένεια ή τους φίλους, χαλαρώνετε  και απολαμβάνετε τα καταγάλανα νερά. Ξαφνικά, κάποιος από την παρέα αρχίζει να φωνάζει γιατί κάτι τον τσίμπησε ή δεν αισθάνεται καλά και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Δεν είστε γιατρός, αλλά κάποια μικρά ατυχήματα ή άλλα προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα στην παραλία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες, έτσι ώστε τίποτα  να μην χαλάσει τις πολύτιμες διακοπές μας.

 Τσίμπημα τσούχτρας

Τα τελευταία χρόνια οι τσούχτρες είχαν γίνει μεγάλο πρόβλημα για κάποιες περιοχές της χώρας μας και η «επαφή» μαζί τους μπορεί να είναι επώδυνη, κάποιες φορές και επικίνδυνη. Το τσίμπημα τσούχτρας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και οίδημα τοπικά, και πιο σπάνια γενικευμένη αλλεργία.

Οι πρώτες βοήθειες:

·        Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό την πάσχουσα περιοχή, χωρίς να  την τρίψετε, γιατί θα εξαπλωθούν τα μικροσκοπικά κεντριά της τσούχτρας.

·        Εάν έχετε αμμωνία ή ξύδι, η επάλειψη θα βοηθήσει. Τα κρύα επιθέματα επίσης συμβάλουν στη μείωση του πόνου.

·        Τέλος, εφαρμόστε αλοιφή για τσιμπήματα και εάν ο ερεθισμός δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για τη χρήση αντιβιοτικής αλοιφής ή κρέμας με υδροκορτιζόνη.

Προσοχή! Εάν τα πλοκάμια έχουν καλύψει μεγάλο μέρος  του σώματος ή του προσώπου ίσως χρειαστεί ιατρική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης.

Πάτημα αχινού

Μπορεί να πατήσετε αχινό μέσα στο νερό, στα βράχια  αλλά και στην παραλία, εάν κάποιος έχει αφήσει ανοιγμένους αχινούς. Παρότι το πάτημα του αχινού είναι επώδυνο, να θυμάστε ότι δεν είναι επικίνδυνο καθώς δεν σχετίζεται με αλλεργίες.

Οι πρώτες βοήθειες:

Εάν έχετε μαζί σας αντισηπτικό διάλυμα ή σπρέι, καθαρίστε την περιοχή. Τα αγκάθια που εξέχουν μπορεί να αφαιρεθούν με τσιμπιδάκι φρυδιών (απαραίτητο στο τσαντάκι της παραλίας!) ή σπρώχνοντάς τα προσεκτικά με την άκρη μιας πλαστικοποιημένης κάρτας.

Εάν τα αγκάθια έχουν εισχωρήσει στο δέρμα, η επάλειψη με λάδι είναι ένα καλό «γιατροσόφι» που βοηθά να βγουν προς τα έξω. Δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε με τη μύτη μιας βελόνας που θα έχετε απολυμάνει, αν όμως είναι βαθιά αποφύγετε να προκαλέσετε μεγαλύτερη πληγή και απευθυνθείτε στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Κόψιμο σε βράχο ή γυαλί

Στην παραλία περπατάμε ξυπόλυτοι και ένα τέτοιο ατύχημα είναι πιθανό.

Οι πρώτες βοήθειες:

·        Καθαρίστε την πληγή με νερό ώστε να εκτιμήσετε το μέγεθος και το βάθος της. Πιέστε με δύναμη με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει σε 2-3 λεπτά, ίσως χρειάζεται ράμματα.

·        Σε μια πιο επιπόλαιη πληγή, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μείνει θραύσματα, πετραδάκια ή άμμος μέσα στην πληγή.

·        Απολυμάνετε με αντισηπτικό και κλείστε με ελαστικό επίδεσμο.

·        Παρακολουθείτε την πληγή για τις επόμενες 12 ώρες. Εάν το δέρμα τριγύρω κοκκινήσει, το νιώθετε ζεστό ή ανεβάσετε δέκατα είναι πιθανό να υπάρχει μόλυνση. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να σας δει γιατρός.

Θερμοπληξία

Το καλοκαίρι, η θερμοπληξία είναι αρκετά συνηθισμένη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ειδικά σε παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και σε άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες πρέπει να  αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και χωρίς προστασία.  Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από  την εξάντληση εξαιτίας της θερμότητας και της αφυδάτωση και γενικά να συμβεί όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί πέραν των 40 βαθμών κελσίου. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι: κόπωση, έμετος, μυϊκές κράμπες, αδυναμία, ασυναρτησία στον λόγο και ναυτία.

Οι πρώτες βοήθειες:

·        Μεταφέρετε το άτομο σε δροσερό, υπό σκιά σημείο.

·        Κάντε του αέρα με βεντάλια ή ό,τι άλλο υπάρχει εύκαιρο, όπως ένα χαρτόνι.

·        Αφαιρέστε βαριά ρούχα για να αερίζεται το σώμα του.

·        Βάλτε κομπρέσες με κρύο νερό στο πρόσωπο, το λαιμό και γενικά στο σώμα του.

Προσοχή! Εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση και απώλεια αισθήσεων, θα πρέπει να μεταφέρετε αμέσως τον ασθενή στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.

Έγκαυμα

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη για την  υγεία. Η βασική συμβουλή είναι να βάζουμε αντιηλιακό, να καθόμαστε κάτω από ομπρέλα και να φοράμε καπέλο. Αν παρόλα αυτά, την «πατήσατε» και έχετε γίνει σας αστακός, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε.

Οι πρώτες βοήθειες:

·        Καλύψτε την περιοχή με μία καλή ενυδατική κρέμα. Το γιαούρτι, γνωστό «γιατροσόφι», επίσης ανακουφίζει.

·        Βάλτε κρύες κομπρέσες, που θα έχετε στύψει καλά, στα σημεία του εγκαύματος και στην γύρω περιοχή.

·        Προστατέψτε το σημείο από το ήλιο, δεν πρέπει να το δει ήλιος για μεγάλο διάστημα.

·        Μη φοράτε εφαρμοστά, συνθετικά ρούχα, καθώς η τριβή επιδεινώνει το έγκαυμα.

Προσοχή! Αν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό και πονάτε πολύ πρέπει να σας δει γιατρός.

Μια ωραία μέρα στην παραλία μπορεί δυστυχώς να καταλήξει σε μία αίθουσα ιατρικού κέντρου. Σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντα μαζί σας, το καπέλο σας, καλό αντιηλιακό, ενυδατική κρέμα, αμμωνία, ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, αυτοκόλλητες γάζες  και.. να πίνετε πολύ νερό.

Εάν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια είμαστε στην διάθεση σας 24ωρες το 24ωρο.

Καλέστε μας στο τηλ: 6983880920

Καλές διακοπές!