ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ;

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ;


Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η κατανάλωση ποτών με τεχνητές
γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικού
τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μεγάλης έρευνας με τίτλο «Women's Health Initiative
Observational Study» στην οποία πήραν μέρος περίπου 82.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες,
ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι κατά 23% πιο υψηλός σε γυναίκες που πίνουν
καθημερινά δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης, σε σχέση με γυναίκες που δεν
καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης ή καταναλώνουν ένα την εβδομάδα.


Συγκεκριμένα οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά
διαίτης είχαν:
23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο
31% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν θρομβοεμβολικού τύπου ισχαιμικά
επεισόδια
29% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων (θανατηφόρα ή μη
θανατηφόρα καρδιακή προσβολή)
16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για κάποιες ομάδες γυναικών. Η
πολύ συχνή κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών (δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα),
υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε παχύσαρκες γυναίκες χωρίς
προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη, οι οποίες ήταν 2.03 φορές πιο πιθανό να
εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας θρόμβου.


«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική έρευνα… δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα
αναψυκτικά διαίτης είναι ακίνδυνα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε υψηλά επίπεδα»
δήλωσε η Yasmin Mossavar-Rahmani, PhD, RD, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος
Επιδημιολογίας και Έρευνας της Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Albert
Einstein, στη Νέα Υόρκη.


Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι δεν έλαβαν υπόψη τις μάρκες των αναψυκτικών, άρα
δεν γνώριζαν ποια συγκεκριμένα τεχνητά γλυκαντικά κατανάλωναν οι γυναίκες που πήραν
μέρος. «Δεν γνωρίζουμε ποια τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι επιβλαβή και ποια μπορεί
να είναι ακίνδυνα», δήλωσε η Mossavar-Rahmani.


Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) σε πρόσφατη ανακοίνωσή
της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έρευνα είναι ελλειπής και συνιστά το νερό (απλό, ή
ανθρακούχο χωρίς γλυκαντικές ουσίες ) ως την καλύτερη επιλογή για ποτό χωρίς θερμίδες.

«Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα δεν παρέχει επαρκή στοιχεία για να διευκρινίσει την επίδραση
των διαφόρων γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Αυτή η μελέτη προσθέτει στα στοιχεία που λένε ότι ο περιορισμός της χρήσης των διαιτητικών
ποτών είναι το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνετε για την υγεία σας», δήλωσε ο Rachel
K. Johnson, Ph.D., RD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και ο πρόεδρος της
επιστημονική συμβουλευτική ομάδας για τη σχέση διαιτητικών ποτών και καρδιακής υγείας
της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.


ΠΗΓΕΣ
https://www.medscape.com/viewarticle/909395?src=wnl_tp10n_190314_mscpedit&uac=3102
40AX&impID=1907223&faf=1
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.118.023100
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-02/aha-ddm021219.php