3 καλοί λόγοι… υγείας για να κάνουμε λιπομέτρηση

3 καλοί λόγοι… υγείας για να κάνουμε λιπομέτρηση

3 καλοί λόγοι… υγείας για να κάνουμε λιπομέτρηση 

Η λιπομέτρηση, ή ανάλυση σύνθεσης σώματος, είναι μια ανώδυνη και εύκολη εξέταση που μετρά το ποσοστό του λίπους στο σώμα μας. 

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας;

Για να μάθουμε τι «σημαίνουν» τα κιλά μας. Η ζυγαριά δεν μας δείχνει την ακριβή κατανομή λίπους, μυϊκής μάζας και υγρών στους ιστούς. Ένα άτομο με αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα μπορεί να ζυγίζει τα ίδια κιλά με έναν αθλητή ο οποίος έχει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.

Ποιο είναι ένα υγιές ποσοστό λίπους; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος, η ηλικία, το φύλο. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σώμα, ωστόσο ένα υγιές ποσοστό λίπους για τους μη αθλητές κυμαίνεται μεταξύ 8-20% για τους άντρες και 21-33% για τις γυναίκες. 

Ανακαλύψτε τρεις καλούς λόγους για να κλείσετε ραντεβού και να μάθετε αυτό το ποσοστό στο δικό σας σώμα. 

1.      Βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κλινική Mayo στις ΗΠΑ, το υγιές ποσοστό σωματικού λίπους επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της χοληστερόλης, αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη (HDL), η οποία συμβάλει στον περιορισμό της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και μειώνοντας το ποσοστό της ολικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει μικρότερος κίνδυνος αθηρωμάτωσης (δημιουργίας πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου με αποτέλεσμα την σταδιακή νέκρωση του εσωτερικού τους χιτώνα) και στεφανιαίας νόσου και άρα καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. 

2.      Προστασία από χρόνια νοσήματα

Το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους και κυρίως το σπλαχνικό, αυτό δηλαδή που βρίσκεται γύρω από τα ζωτικά όργανα στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Ανακαλύψτε πόσο λίπος έχετε και αν πρέπει, βάλτε στόχο να το κατεβάσετε μερικές μονάδες. Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης, κυρίως είναι θέμα υγείας!

3.      Καλύτερος έλεγχος του βάρους σας

Όταν γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους, μυών και κατακράτησης υγρών στο σώμα μας μπορούμε να ακολουθήσουμε πιο σωστές διατροφικές συνήθειες και αν χρειάζεται να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.

Επιπλέον, σε ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, η μείωση του ποσοστού λίπους είναι πολύ πιο ενδεικτική για την επιτυχία της προσπάθειάς τους συγκριτικά με το ζύγισμα, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. 

Πριν από τη λιπομέτρηση

Για να είναι πιο ακριβή τα αποτελέσματα, ζητήστε οδηγίες από το κέντρο όπου θα κάνετε την εξέταση. Συνήθως χρειάζεται να είναι κάποιος νηστικός για περίπου 2 ώρες πριν, να μην έχει καταναλώσει καφέ και αναψυκτικά και να μην έχει γυμναστεί τις προηγούμενες ώρες. 

Το «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ» έχει τη δυνατότητα για τη διενέργεια λιπομέτρησης με τη μέθοδο DEXA

Με τη μέθοδο DEXA μεταξύ άλλων παρέχονται πληροφορίες κατανομής του λιπώδους ιστού ανά περιοχή του σώματος και δίνεται  η δυνατότητα δημιουργίας εστιασμένου προγράμματος άσκησης για την ενίσχυση και ενδυνάμωση συγκεκριμένων ανατομικών περιοχών.