Βιταμίνη D: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

Βιταμίνη D: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

Βιταμίνη D: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

Η βιταμίνη D - στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προορμόνη και όχι βιταμίνη - συντίθεται στον οργανισμό μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο ενώ μπορούμε να την πάρουμε σε πολύ μικρές ποσότητες από τη διατροφή μας. Είναι ίσως η πιο συζητημένη βιταμίνη τα τελευταία χρόνια, καθώς επιστημονικές έρευνες τη συνδέουν συνεχώς με περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη βιταμίνη D
* Παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδά της μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, η επαρκής ποσότητα της D, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό της γρίπης.
* Μειώνει τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα όπως αναφέρουν έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association και στην επιθεώρηση Circulation.
* Είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου που λαμβάνεται από τη διατροφή.
* Βελτιώνει τη διάθεσή μας. Σε αυτό ίσως παίζει ρόλο η έκθεση στην ηλιοφάνεια που είναι απαραίτητη για τη σύνθεσή της. Σε μελέτη, στο Journal of Internal Medicine, άνθρωποι με κατάθλιψη που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
* Είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Σε μελέτη στο British Journal of Nutrition, άνθρωποι που έλαβαν καθημερινά συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που πήραν placebo (εικονικό) συμπλήρωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο παραπάνω συνδυασμός δρα καταστέλλοντας την όρεξη.

Τροφές με βιταμίνη D είναι κυρίως ορισμένα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο ξιφίας, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες, καθώς και το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

Η ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μας μειώνεται με την ηλικία, ενώ η χρήση αντηλιακών προϊόντων εμποδίζει τη σύνθεσή της.

Στην Ελλάδα, που έχουμε ηλιοφάνειας πολλές μέρες το χρόνο, θα περίμενε κανείς να μην υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D στον πληθυσμό. Σύμφωνα όμως με έρευνες, τα επίπεδα βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό είναι συχνά χαμηλότερα από τα φυσιολογικά.

Πώς θα ξέρετε αν έχετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό σας;
Μια απλή αιματολογική εξέταση θα σας δώσει την απάντηση.

Μην παίρνετε μόνοι σας βιταμίνη D.  Η δόση που συνιστάται εξαρτάται από την ηλικία και το βαθμό ανεπάρκειας. Συζητήστε τα αποτελέσματα με τον γιατρό σας, καθώς η εποχή του χρόνου που γίνεται η εξέταση παίζει ρόλο, για παράδειγμα μετά το καλοκαίρι αναμένουμε πιο υψηλά αποτελέσματα. Εάν βρεθεί πως έχετε έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ο γιατρός θα σας συστήσει συμπλήρωμα που θα βοηθήσει να επανέλθει στις φυσιολογικές τιμές στον οργανισμό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000
Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422