Τρεις συνήθειες που ενισχύουν την αντιγήρανση

Τρεις συνήθειες που ενισχύουν την αντιγήρανση

Τρεις συνήθειες που ενισχύουν την αντιγήρανση

Φρόντισε τη στοματική υγιεινή!

Η πλημμελής στοματική υγιεινή οδηγεί σε περίσσεια βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας καθώς επίσης και την αύξηση των φλεγμονών του στοματικού βλεννογόνου, όπως η ουλίτιδα. 

Όταν οι φλεγμονές αυτές δεν αντιμετωπίζονται και χρονίζουν, διατηρούν ενεργοποιημένους και “απασχολημένους” τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού και τους εξασθενούν, επιταχύνοντας τις διαδικασίες γήρανσης.

Το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να διατηρήσει τη στοματική υγιεινή και να αποφευχθούν τα παραπάνω, όταν μάλιστα γίνεται 2 φορές την ημέρα, έχει αποδειχθεί απο αρκετές μελέτες ότι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ακόμα και της καρδιακής προσβολής.

Άσκηση-Άσκηση-Άσκηση!

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ασκούνται συστηματικά (30 λεπτά άσκησης την ημέρα – 5 φορές την εβδομάδα) έχουν μακρύτερα τελομερή.

Τα τελομερή είναι καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων, τα οποία μειώνονται καθώς γερνάμε.

Δηλαδή, η φυσιολογική μείωση των τελομερών με το πέρας του χρόνου επιβραδύνεται όσο το άτομο ασκείται συστηματικά και εντατικά.

Μελέτη του 2018 έδειξε ότι η προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) και η προπόνηση αντοχής επιμηκύνουν τα τελομερή καλύτερα από την προπόνηση με αντίσταση.

Ύπνος!

Συστηματικές ανασκοπήσεις μελετών έχουν καταλήξει ότι η διάρκεια ύπνου <7 ωρών αλλά και >11 ωρών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να φροντίσουμε τις συνήθειες του ύπνου, όπως τη σταθερή ώρα, την αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο και την αποφυγή των οθονών τις βραδινές ώρες

Πηγή: https://www.cnbc.com/2021/03/28/andrew-steele-how-to-fight-aging-and-live-healthier.html

Επιμέλεια κειμένου

Ιωάννα Μιξάκη

Ειδικός Παθολόγος

Μεταπτυχιακές σπουδές: Σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία

Επιστημονικός συνεργάτης Ασκληπιός Διάγνωσις

Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης 

2816004702