Τι σημαίνει έλλειψη βιταμίνης Β12 για τον οργανισμό

Τι σημαίνει έλλειψη βιταμίνης Β12 για τον οργανισμό

Τι σημαίνει έλλειψη βιταμίνης Β12 για τον οργανισμό

Λαμβάνεται αρκετή βιταμίνη Β12 από τη διατροφή σας;  Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια σε Β12 είναι συνηθισμένη. Διατρέχουμε τον κίνδυνο ανεπάρκειας εάν δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα από τη διατροφή μας ή δεν μπορεί να την απορροφήσει ο οργανισμός μας.

Τα συμπτώματα από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστούν μετά από  χρόνια, ως εκ τούτου, σε κάποιες περιπτώσεις συνιστάται να γίνεται ειδική εξέταση. 

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που συντελεί στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η έλλειψη βιταμίνης Β12, ή η ανεπάρκειά της, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, μπορεί να ευθύνεται για κόπωση, κακή διάθεση και νευρολογικά προβλήματα.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας, vegans και vegetarians, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη είναι επίσης άνθρωποι που πάσχουν από νόσο του Κρον, κοιλιοκάκη και ατροφική γαστρίτιδα, καθώς και εκείνοι που λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιόξινα. Επίσης αυξημένο κίνδυνο έχουν και οι ηλικιωμένοι.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Β12

Η βιταμίνη Β12 θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι σημαντική για τη δημιουργία του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μάλιστα, πολλά από τα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12 σχετίζονται με την έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και τη διατήρηση της υγείας των οργάνων.

Να τονιστεί ότι είναι μια βιταμίνη που δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, άρα χρειάζεται να καταναλώνουμε τακτικά τροφές που την παρέχουν.

Στις μη ζωικές πηγές της περιλαμβάνονται ενισχυμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι δημητριακά πρωινού, φυτικά ροφήματα «γάλακτος», ψωμί και η διατροφική μαγιά. 

Ορισμένα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει πολλά κοινά συμπτώματα με άλλες διατροφικές ελλείψεις και προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν άλλα αίτια για τα συμπτώματά σας.

  •  Μυρμήγκιασμα στα πόδια ή τα χέρια  

Καθώς η Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, η απουσία της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τις νευρικές απολήξεις, κυρίως στα περιφερικά νεύρα.

  •  Δυσκολία στο βάδισμα       

Με τον καιρό, οι βλάβες στα περιφερικά νεύρα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στην κίνηση, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία.

  •  Ίκτερος       

Οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να παράξει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία.

  •  Κόπωση       

Συνδέεται επίσης με τη μεγαλοβλαστική αναιμία, καθώς η απουσία επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων σημαίνει ότι τα όργανα του σώματος δεν αιματώνονται σωστά.

  •  Ταχυκαρδία  

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό δεν επαρκούν, η καρδιά μπορεί να χτυπά πιο δυνατά για να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο αίματος στο σώμα. Εκτός από την ταχυκαρδία μπορεί να νιώθετε επίσης λαχάνιασμα.

  •  Προβλήματα στη στοματική υγεία       

Ερεθισμός και πόνος στη γλώσσα (γλωσσίτιδα), έλκη και αίσθημα καύσου στη στοματική κοιλότητα είναι επίσης καταστάσεις που συνδέονται με την έλλειψη βιταμίνης Β12.

  •  Δυσκολία στην ορθή σκέψη       

Η έλλειψη της Β12 μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διανοητικά προβλήματα. Μελέτη από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία σύνδεσε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια και νόσο του Πάρκινσον, ως συνέπεια της μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου.

  •   Ευερεθιστότητα και κατάθλιψη      

Παρότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση της σύνδεσης ανάμεσα στην κατάθλιψη και την έλλειψη Β12, υπάρχει η θεωρία πως η βιταμίνη αυτή βοηθά τη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου. Όταν η ουσία αυτή υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στον εγκέφαλο, ενοχοποιείται για προβλήματα διανοητικής υγείας.

 

Για τη διάγνωση της έλλειψης της Β12 απαιτείται αιματολογική εξέταση.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422