Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη για τον νέο κορωνοϊό

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη για τον νέο κορωνοϊό

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη για τον νέο κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας και με χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19, την λοίμωξη που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Εάν νοσήσουν, διατρέχουν κίνδυνο για  εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται με συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό,τα οποία μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή πυρετός, καταρροή, βήχας, ή/και πονόλαιμος. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνια νοσήματα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκληθεί σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό,  όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις σοβαρές επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού, εξηγώντας πως εάν ένα άτομο με διαβήτη αναπτύξει ιογενή λοίμωξη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως εξαιτίας επιπλοκών από τον διαβήτη.

Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό 1) το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και δεν μπορεί να πολεμήσει νέους ιούς ή μικρόβια, επίσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης. 2) ο ιός μπορεί να «ευημερεί» σε περιβάλλον με αυξημένη γλυκόζη στο αίμα.

Εάν έχετε διαβήτη:

 • Προετοιμαστείτε για την περίπτωση που αρρωστήσετε
 • Ελέγχετε με προσοχή τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, συχνότερα
 • Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη (πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή), είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Εάν έχετε απόχρεμψη, αυτό μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη, σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε στον γιατρό σας αμέσως.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα φάρμακα για διαβήτη, που χρειάζεστε, για τις επόμενες μέρες.
 • Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τρόφιμα.
 • Εάν ζείτε μόνος/μόνη, βεβαιωθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο γνωρίζει ότι έχετε διαβήτη, καθώς μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια εάν αρρωστήσετε.

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη και τα κοντινά τους πρόσωπα;

Το οικογενειακό περιβάλλον των διαβητικών ατόμων και οι ίδιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαβητικοί ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και είναι σημαντικό να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διαφυλάξουν την υγεία τους.

 •  Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και τακτικά και στεγνώσετέ τα καλά.
 •  Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.
 •  Καθαρίστε και απολυμάνετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.
 •  Μην μοιράζεστε τρόφιμα, γυαλιά, πετσέτες, εργαλεία κλπ.
 • Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή αν δεν έχετε  χαρτομάντιλο, χρησιμοποιήστε τον βραχίονά σας. Πετάτε το xαρτομάντιλο, μετά από κάθε χρήση,  σε ειδικό κάδο.
 • Αποφύγετε την επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως ο βήχας.
 • Σκεφτείτε, αν μπορείτε, να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετετον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας. Για παράδειγμα, αποφύγετε κάποια επαγγελματικά ταξίδια, αποφύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις, αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Εάν είστε άρρωστοι με συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι.
 • Οποιαδήποτε λοίμωξη θα αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, άρα και την ανάγκη του οργανισμού σας για υγρά.

Καθώς τα δεδομένα αλλάζουν, προσπαθήστε να ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές, όπως από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Επιμέλεια: Μιξάκη Ιωάννα, Ειδικός Παθολόγος

Πηγή: https://diabetesvoice.org/en/news/covid-19-and-diabetes/?fbclid=IwAR0h6ScNAooNLDC5yVugznvsyoG4T9H1ALLroWWN1cMm0O4IoTftEKCwGq