Τι είναι η Κάρτα Υγείας Αθλητή – Ποιοι υποχρεούνται να την έχουν

Τι είναι η Κάρτα Υγείας Αθλητή – Ποιοι υποχρεούνται να την έχουν

Τι είναι η Κάρτα Υγείας Αθλητή – Ποιοι υποχρεούνται να την έχουν 


Η έκδοση της Κάρτας Υγείας Αθλητή είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές, κάθε ηλικίας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αθλητικού σωματείου και έχουν αποκτήσει Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε αγώνες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχετικά με την Εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων της Κάρτας Υγείας Αθλητή από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, πλέον ισχύει μόνο η κάρτα υγείας αθλητή με πιστοποίηση από καρδιολόγο ή εξουσιοδοτημένο γιατρό από το ΕΚΑΕ.


Εργοσπιρομετρία για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης των αθλητών

Στον Διαγνωστικό Κέντρο Ασκληπιός λειτουργεί, εδώ και δύο χρόνια, σύγχρονο αθλιατρικό κέντρο και γίνεται εργοσπιρομετρία.

Η εργοσπιρομετρία ή καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης είναι μία απλή διαδικαστικά, αλλά εξαιρετικά σημαντική  εξέταση, από την οποία λαμβάνονται πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, αλλά για το σύνολο του οργανισμού σε ηρεμία και κατά την άσκηση.

Η εργοσπιρομετρία ενδείκνυται για τους αθλητές γιατί τους βοηθάει να αποφασίσουν μαζί με τους προπονητές τους σε ποια κλίμακα (σχετικά με την καρδιακή συχνότητα) πρέπει να αθλούνται για να έχουν την μέγιστη απόδοση.

Κατά την εξέταση, καταγράφονται μετρήσεις από το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το μυοσκελετικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη εξέταση ενδείκνυται για άτομα με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπαθείς και ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά και για παχύσαρκους και άτομα που ακολουθούν προγράμματα αποκατάστασης.

Η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία αποτελεί μέτρο πρόληψης με στόχο να μειωθούν οι αιφνίδιοι θανάτοι στους νέους ανθρώπους. 


Κάρτα Υγείας Αθλητή – Όλες οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες ενημερώνονται:

  • Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. 

  • Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του. 

  • Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.

  • Εκδίδεται μόνον κατόπιν των εξής υποχρεωτικών εξετάσεων: 

  1. Κλινική εξέταση 

  2. Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό

  3. Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Αναλόγως των ευρημάτων των υποχρεωτικών εξετάσεων και εφόσον οι ιατροί κρίνουν απαραίτητη την περαιτέρω διερεύνηση, δύνανται να παραπέμπουν τον αθλητή για περαιτέρω εξετάσεις. 


Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422