Τα δύο τεστ γρίπης: το «γρήγορο» και το εργαστηριακό - ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν το τεστ

Τα δύο τεστ γρίπης: το «γρήγορο» και το εργαστηριακό - ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν το τεστ

Τα 2 τεστ γρίπης: το «γρήγορο» και το εργαστηριακό - ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν το τεστ

Η γρίπη είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίως τύπου Α και Β και πολύ σπανιότερα τύπου C). Αυτή την περίοδο διανύουμε περίοδο έξαρσης της γρίπης, καθώς επιδημιολογικά στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στα βεβαιωμένα κρούσματα γρίπης επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2) ενώ είναι πολύ λιγότερα τα κρούσματα γρίπης τύπου Β.

Μετάδοση της γρίπης και συμπτώματα

Όπως οι περισσότεροι ιοί που προσβάλουν το αναπνευστικό, έτσι και η γρίπη μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί εάν κάποιος αγγίξει μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. τη χειρολαβή στα μέσα μαζικής μεταφοράς) και μετά το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Η μετάδοση της γρίπης από τους φορείς ξεκινά μία μέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα μετά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν «απότομα», με ρίγη και υψηλό πυρετό, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, έντονη καταβολή, πονόλαιμο και ξηρό βήχα.

Τι είναι το τεστ της γρίπης

Ο παθολόγος ή ο παιδίατρος θα εκτιμήσει τα συμπτώματα και είναι αυτός που θα συστήσει το τεστ γρίπης. Πρόκειται για μία εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη εξέταση που γίνεται στα διαγνωστικά κέντρα και που είναι πολύ σημαντική για την καλή εξέλιξη της γρίπης και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.


Υπάρχουν δύο βασικά τεστ γρίπης:

  •         το «γρήγορο» που γίνεται λαμβάνοντας δείγμα από τα εκκρίματα της μύτης
  •         το εργαστηριακό, που δίνει αποτελέσματα μετά από 24 ώρες ελέγχοντας για αντισώματα του ιού στο αίμα

Το εργαστηριακό τεστ είναι πιο αξιόπιστο, ωστόσο και τα δύο είναι πολύ σημαντικά προκειμένου να βεβαιωθεί έγκαιρα ο γιατρός ότι πρόκειται πράγματι για κρούσμα γρίπης και να δώσει την αντιική θεραπεία.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε το τεστ της γρίπης

Όποιο από τα δύο τεστ επιλέξετε, πρόκειται για ανώδυνη διαδικασία, που θα καθοδηγήσει το γιατρό σας να σας χορηγήσει χωρίς καθυστέρηση την κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη λήψη αντιικών θα ελαττώσει την ένταση των συμπτωμάτων και θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη ανάρρωση. Επίσης, θα αποτρέψει την επιδείνωση και τις πιθανώς σοβαρές επιπλοκές τις γρίπης, ειδικά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι πιθανές επιπλοκές είναι:

  •          η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο
  •          η αφυδάτωση
  •           οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα
  •          η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας
  •          η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη

Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Το τεστ της γρίπης μπορεί να γίνει και χωρίς συνταγή γιατρού στα διαγνωστικά κέντρα.

Δεν χρειάζεται ραντεβού, για να κάνετε το τεστ της γρίπης στο «Ασκληπιός Διάγνωσις». Μπορείτε να έρθετε κατά την διάρκεια λειτουργίας του Διαγνωστικού Κέντρου και να ζητήσετε να κάνετε το τεστ.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000
Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422