Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου 

Ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) είναι η πιο συχνή αιτία πνευμονίας και παράλληλα αποτελεί βασική αιτία μηνιγγίτιδας. Παγκοσμίως, κάθε χρόνο 1,6 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο.

Πρόκειται για ένα βακτηρίδιο που εισβάλλει στον οργανισμό από τον ρινοφάρυγγα και μπορεί να προκαλέσει σειρά νοσημάτων. Αν προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, μπορεί να προκαλέσει οξεία μέση ωτίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα. Στο κατώτερο αναπνευστικό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και βρογχίτιδα. Αν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο όπως μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και πνευμονία με εμπύημα. Υπολογίζεται ότι συνολικά, ευθύνεται για τον θάνατο σε περισσότερο από το 20% των προσβληθέντων.

Με δεδομένο ότι ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί, παγκοσμίως, σοβαρό θέμα για τη δημοσία υγειά, η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί σημαντική στρατηγική, τόσο για την υγειά των παιδιών και των ενηλικών, όσο και για τα συστήματα υγειάς που επωμίζονται το κόστος θεραπείας.

Στην Ελλάδα, από το 2006, ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου έχει ενταχθεί στο Εθνικό́ Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2-59 μηνών.

Κάποια εμβόλια όμως δεν υπήρχαν όταν οι σημερινοί ενήλικες ήταν παιδιά, όπως για παράδειγμα της ανεμευλογιάς και του πνευμονιόκοκκου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας για Ενήλικες - που δεν έχουν αποδεικτικό προηγούμενου εμβολιασμού ή νόσησης - όσοι είναι 65 ετών και άνω ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να λαμβάνουν και τα δύο είδη εμβολίων: εμβόλιο πνευμονιόκοκκου συζευγμένο (PCV13) και πολυσακχαριδικό (PPSV23). Συστήνεται δε να προηγείται το εμβόλιο PCV13 και μετά 1 χρόνο να ακολουθεί το PPSV23. Αν έχει προηγηθεί το PPSV23, τότε το PCV13 πρέπει να γίνεται ένα χρόνο μετά.

Ενήλικες άνω των 65 ετών και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου - ανεξαρτήτως ηλικίας - όπως άτομα με μειωμένη άμυνα, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια είναι πιο ευπαθείς σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο.

Επίσης, οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό και σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και παχύσαρκους και καπνιστές γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Το εμβόλιο του Πνευμονιόκοκκου προφυλάσσει από το επικίνδυνο μικρόβιο, αφού μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών κατά περίπου 80%.

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Οι λοιμώξεις εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου εκδηλώνονται πιο συχνά τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, όταν τα αναπνευστικά νοσήματα είναι σε έξαρση. 

Μπορεί να γίνει το εμβόλιο γρίπης και πνευμονιόκοκκου μαζί;

Είναι καλύτερα να γίνει με απόσταση ενός μήνα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι έτσι αυξάνει η αποτελεσματικότητα και των δυο εμβολίων.

Σημαντικό

Δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά για λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για τις βακτηριακές λοιμώξεις και μόνο μετά από ιατρική διάγνωση. Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά για ιώσεις δημιουργούμε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά χωρίς καν να προλαβαίνουμε τις μικροβιακές επιπλοκές.


Για πληροφορίες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους παρακαλώ καλέστε στα τηλέφωνα: 2810 528000 και 2810 224422. 

Ιατρική Γραμμή Ενημέρωσης και ραντεβού: 6936677137

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/burden/vpd/WHO_SurveillanceVaccinePreventable_17_Pneumococcus_R2.pdf?ua=1

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-paidiwn-kai-efhbwn/7246-programma-emboliasmwn-paidiwn-efhbwn-2020

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/ethnika-programmata-emboliasmwn/5776-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn-2019-2020

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204060/