Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και σας καλούμε να χαρίσετε στον εαυτό σας ή στις γυναίκες της ζωή σας ένα ξεχωριστό δώρο.

Η υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και στο «Ασκληπιός Διάγνωσις» πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί ο καθένας να προσφέρει στον εαυτό του και σε όσους αγαπά!  

Η πρωτογενής πρόληψη αποβλέπει στην αποφυγή ή μείωση των κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, καθώς και σε μέτρα που θωρακίζουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, όπως είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση,  αλλά και οι εμβολιασμοί.
 

Η δευτερογενής πρόληψη στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση μίας νόσου, για αποτελεσματική θεραπεία πριν καν υπάρξουν συμπτώματα. Περιλαμβάνει προγραμματισμένους ελέγχους/εξετάσεις, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες. Οι παρακάτω τρεις εξετάσεις είναι οι πιο βασικές που βοηθούν τον γιατρό να κάνει σωστή διάγνωση για την υγεία σας.

 1. Γενική εξέταση αίματος

Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ίσως ο πιο απλός και εύκολος τρόπος ελέγχου της υγείας κάθε ανθρώπου, καθώς τα αποτελέσματά τους αποκαλύπτουν στο γιατρό πολλά χρήσιμα στοιχεία. Βάλτε στόχο να κάνετε ένα πλήρες αιματολογικό τσεκ απ (check-up) κάθε χρόνο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να ρωτήσετε τον γιατρό σας

 • Εάν πλησιάζετε ή βρίσκεστε ήδη στην εμμηνόπαυση, οι τιμές των λιπιδίων είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την καρδιαγγειακή σας υγεία. Κατά την προεμμηνόπαυση, γύρω στην ηλικία των 45 ετών, για τις περισσότερες γυναίκες, αρχίζουν να μειώνονται οι τιμές των οιστρογόνων, ορμονών που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση. Οι ορμόνες αυτές έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και γι' αυτό, κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες κινδυνεύουν πλέον εξίσου με τους άντρες από καρδιαγγειακά νοσήματα. Εάν έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, συζητήστε με τον γιατρό σας κάθε πότε θα πρέπει να ελέγχετε τα λιπίδια στο αίμα σας και εάν χρειάζεται να κάνετε συμπληρωματικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα ή τεστ κοπώσεως.
 • Οι τιμές των ορμονών είναι επίσης σημαντικές για την υγεία και την ευεξία κάθε γυναίκας αφού μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες πολλών συστημάτων στον οργανισμό, ακόμη και τη διάθεση. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν οι εξετάσεις σας χρειάζεται να περιλαμβάνουν έλεγχο θυρεοειδικών ορμονών.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται πλέον «επιδημία» στον δυτικό κόσμο. Ακόμη κι αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη είναι καλό να κάνετε μια καμπύλη γλυκόζης μια φορά κάθε τρία χρόνια. Ο λόγος; Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε πολλά όργανα του σώματος προτού καν γίνει αντιληπτός από τον γιατρό. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο έγκαιρος εντοπισμός του.
 1. Εξέταση Παπ και μαστογραφία

Πρέπει να τονιστεί ότι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί! Είναι πλέον γνωστό ότι ο  καρκίνος αυτός σχετίζεται με τη μόλυνση από κάποιους από τους τύπους  του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις οδηγίες, όλα τα κορίτσια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του HPV (σε κάποιες χώρες μάλιστα γίνεται και στα αγόρια). Σύμφωνα επίσης με τις νεότερες οδηγίες, εάν είστε έως 45 ετών μπορείτε να προστατευτείτε κάνοντας το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, το ετήσιο τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο. Η εξέταση είναι ανώδυνη και κάθε γυναίκα, άνω των 21 ετών, που είναι σεξουαλικά ενεργή πρέπει να κάνει το τεστ ΠΑΠ.

 • Το τεστ Παπ μπορεί να συνδυαστεί με λήψη και εξέταση κολπικών υγρών για λοιμώξεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 χρόνων, ο συνδυασμός τεστ ΠΑΠ και HPV test, ανά 5ετία, θεωρείται πλέον ότι έχει το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα με το τεστ ΠΑΠ. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το HPV test.

Η μαστογραφία είναι μια από τις πιο σημαντικές προληπτικές εξετάσεις για κάθε γυναίκα, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Συζητήστε με το γιατρό σας πότε θα πρέπει να κάνετε την πρώτη εξέταση, η οποία θα είναι η αναφορά, το μέτρο σύγκρισης δηλαδή με τις επόμενες μαστογραφίες. Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση, που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 • Να θυμάστε πως ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Το «Ασκληπιός Διάγνωσις» διαθέτει τον κορυφαίο Ψηφιακό Μαστογράφο Selenia Dimensions, που χάρη στην επαναστατική μέθοδο της Τομοσύνθεσης παρέχει, μεταξύ άλλων, και 20-65% αύξηση στην ανιχνευσιμότητα των επιθετικών καρκίνων.
 1. Έλεγχος οστικής πυκνότητας

Έχουμε συνδέσει την οστεοπόρωση με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο η μείωση της οστικής πυκνότητας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και από την ηλικία των 40 ετών, ειδικά σε γυναίκες που βρίσκονται σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Εκτός από την κατάσταση αυτή, το χαμηλό σωματικό βάρος και η απουσία φυσικής δραστηριότητας αυξάνουν τις πιθανότητες για οστεοπόρωση. Η εκτίμηση γίνεται με τη βοήθεια μιας ακτινογραφίας χαμηλής δόσης. Πολλοί γιατροί συστήνουν να γίνεται έλεγχος οστικής πυκνότητας σε νεαρή ηλικία ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης για τους επόμενους ελέγχους.

 • Εάν είστε χορτοφάγος (ακολουθείτε vegan διατροφή) ή δεν καταναλώνετε αρκετά γαλακτοκομικά, συζητήστε με τον γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο για τις τιμές του ασβεστίου στον οργανισμό σας. Εάν είναι χαμηλές, ίσως χρειαστεί να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής και να προσθέσετε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Το πακέτο των Εξετάσεων περιλαμβάνει

 • Για γυναίκες άνω των 45ετων: TSH, FT3, FT4,t.cholest, HDL, LDL, Σάκχαρο, Μαστογραφία, Τεστ ΠΑΠ.
 • Για γυναίκες κάτω των 45ετων: TSH, t.cholest, Τεστ ΠΑΠ

 

Για πληροφορίες σχετικά με την προνομιακή τιμή που προσφέρει το «Ασκληπιός Διαγνωσίς», για όλο το μηνά Μάρτιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καλέστε μας στα παρακάτω τηλέφωνα:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000
Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422