Παχυσαρκία και νηστεία εν όψει του Πάσχα

Παχυσαρκία και νηστεία εν όψει του Πάσχα

Διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη 2η μεγαλύτερη νηστεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας, η οποία  διαρκεί 48 ημέρες (από την Καθαρά Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο).

Αυτή την περίοδο απέχουμε από το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια (εκτός από τα θαλασσινά), το λάδι (εκτός από τις ελιές) και τον οίνο και κατ επέκταση από όλα τα οινοπνευματώδη ποτά. Επιτρέπεται κάθε Σάββατο και Κυριακή να τρώμε λάδι και να πίνουμε κρασί. Επίσης την 25η Μαρτίου καταλύεται (δεν τηρείται η νηστεία ) το ψάρι.

Η λέξη «νηστεία» αποτελείται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθιώ που σημαίνει τρώω. Νηστεία δεν σημαίνει πλήρη αλλά, μερική αποχή από συγκεκριμένες τροφές. Η νηστεία είναι μία  καλή άσκηση του επιβάλουμε στον εαυτό μας, για εγκράτεια και αυτοέλεγχο και κυρίως για να πειθαρχήσουμε και να περιορίσουμε τις γευστικές μας απολαύσεις.

Η νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής (διαρκεί ετησίως 180-200 ημέρες) και συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, σωματικής και ψυχικής και μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Υπάρχουν περιορισμένες μελέτες σχετικά με τη νηστεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικο πληθυσμό στο νομό Ηράκλειου και μελετήθηκαν οι «επιδράσεις της ελληνικής ορθόδοξης  χριστιανικής νηστείας στα λιπίδια του ορού και στην παχυσαρκία», παρατηρήθηκε βελτίωση των λιπιδίων καθώς και μείωση του BMI (δείκτη μάζας σώματος) σε όσα άτομα νήστευαν.

Συγκεκριμένα, μείωση 9,1% στην ολική χοληστερόλη, 12,4% μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και μείωση 1,4% του ΒΜΙ. 

Η απώλεια βάρους και η μείωση του ΒΜΙ ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης  κατανάλωσης ενέργειας (θερμίδων) κατά 10% την περίοδο της νηστείας, με διαφορετική κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση 17%  του προσλαμβανόμενου λίπους, αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη των υδατανθράκων και φυτικών ινών κατά 23% και 43,5% αντίστοιχα.

Συνεπώς η νηστεία μπορεί να είναι ένα δώρο Θεού για την υγεία μας….

Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                                                                                      

Το Ασκληπιός Διαγνωστικό Κέντρο παρέχει πακέτο εξετάσεων για ολοκληρωμένο Λιπιδαιμικό  Έλεγχο που περιλαμβάνει T.CHOL, HDL, LDL,TGP, HbA1C, και Λιπομέτρηση.

Για ραντεβού καλέστε στο:

Κεντρικό Κατάστημα

Μάχης Κρήτης 10

2810528000

Υποκατάστημα

Πλατεία Κορνάρου 46
Τηλ: 2810 224422

Fax: 2813019661