Παχυσαρκία και covid

Παχυσαρκία και covid

Συσχέτιση βαριάς νόσησης της COVID-19 με την παχυσαρκία – Τι λένε οι νέες δημοσιεύσεις

 

Η παχυσαρκία ευθύνεται για πιο σοβαρή νόσηση από την Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC).

 

Στην έρευνα μελετήθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από 148.494 ενήλικες, 18 ετών και άνω, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σε 238 νοσοκομεία στις ΗΠΑ, από τον Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου από COVID-19 αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα με βαριά μορφή παχυσαρκίας, αφού το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε παχύσαρκα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους και η νόσος επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση, ιδίως στην καρδιά και στους πνεύμονες.

 

Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει ότι σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 (το όριο που καθορίζει την παχυσαρκία) ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο με την Covid-19 αυξάνεται κατά 113%, της εισαγωγής σε ΜΕΘ κατά 74% και του θανάτου κατά 48%.

 

Επίσης, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England - PHE) ανέφερε παρόμοιους αριθμούς θνησιμότητας, με τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 να αυξάνεται κατά 90% σε άτομα με ΔΜΣ άνω του 40.

 

Έκθεση από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Παχυσαρκίας (World Obesity Federation), που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου 2021, έδειξε περαιτέρω τάσεις, τονίζοντας ότι τα ποσοστά θανάτου από Covid-19 ήταν δέκα φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι.

 

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος

 

Ο ΔΜΣ θεωρείται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την μέτρηση της παχυσαρκίας. Χρησιμοποιείται δηλαδή για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό ή αν είμαστε ελλιποβαρείς, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), φυσιολογικό βάρος για ενήλικες είναι όταν ο ΔΜΣ είναι 18,5 -24,99, ελλιποβαρής είναι όποιος έχει ΔΜΣ <18,5, υπέρβαρος όποιος έχει ΔΜΣ ≥25, προ-παχυσαρκία θεωρείται όταν ο ΔΜΣ είναι 25-29,99, ενώ παχύσαρκα θεωρούνται άτομα με ΔΜΣ ≥30.

 

Μειώνει η παχυσαρκία την απόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο;

 

Την ώρα που σε όλο τον κόσμο επικρατεί αισιοδοξία για τα εμβόλια που θα μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα, ένα προσχέδιο έρευνας, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

 

Συγκεκριμένα, η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 248 Ιταλοί υγειονομικοί, οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, φαίνεται να δείχνει ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο είναι πιο υψηλή σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, σε νεότερα άτομα αλλά και σε γυναίκες, από ότι σε παχύσαρκα άτομα, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άνδρες.

 

Οι συμμετέχοντες, 158 γυναίκες και 90 άνδρες είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ΒioNTech-Pfizer και 7 ημέρες μετά έγινε ανάλυση του τίτλου αντισώματος στον οργανισμό τους.

 

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν ότι ο παράγοντας της παχυσαρκίας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19. Παράλληλα, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης των πολιτών για την ανάγκη διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.

 

Το Ιατρικό-Διαγνωστικό Κέντρο Ασκληπιός παρέχει:

-Λιπομέτρηση

-Μέτρηση βασικού μεταβολισμού

-Εργοσπιρομετρία (καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης)

-Διαχείριση μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας από Διεπιστημονική Ομάδα

-Έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ και προδιαβήτη (νοσήματα που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια)

Για ραντεβού καλέστε στο: 2810528000

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7010e4.htm

 

https://www.bmj.com/content/372/bmj.n411

 

https://www.gov.uk/government/news/excess-weight-can-increase-risk-of-serious-illness-and-death-from-covid-19

 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.24.21251664v1