Οδηγός για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά τον εμβολιασμό

Οδηγός για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά τον εμβολιασμό

Οδηγός για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά τον εμβολιασμό

 

Εμβολιαστήκατε για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και έχουν περάσει 15 ημέρες από τη δεύτερη δόση, ή την πρώτη αν το εμβόλιο ήταν μονοδοσικό. Συγχαρητήρια, είστε πλήρως εμβολιασμένοι. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε; Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και οργανισμοί άλλων κρατών, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) καθώς και ειδικοί επιστήμονες απαντούν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους εμβολιασμένους πολίτες. Ας δούμε κάποια από τα πιο βασικά.

Πώς ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;

Η μέγιστη προστασία του εμβολίου ξεκινά δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ή για το Johnson & Johnson δύο εβδομάδες, μετά τον εμβολιασμό. Άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό εξαιτίας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής συνιστάται να  συμβουλευτούν σχετικά τον θεράποντα γιατρό τους.

Είμαι πλήρως εμβολιασμένος/η και έρχομαι σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου COVID-19, τι κάνω, μπαίνω σε καραντίνα;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες, οι οποίοι είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός. Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτό-παρακολούθηση: καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων,  για 14 ημέρες καθώς και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Μπορεί και μετά το εμβόλιο να μολυνθώ;

Παρόλο που όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση στην ΕΕ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου από COVID-19, υπάρχει πιθανότητα να μολυνθείτε. Κανένα εμβόλιο δεν σας θωρακίζει από  την ασθένεια 100%, σύμφωνα με το CDC. Το βασικό ενός εμβολίου είναι ότι «εμποδίζει να πεθάνεις ή να καταλήξεις στο νοσοκομείο… αλλά μπορεί ακόμα να αρρωστήσεις» λέει η Purvi Parikh, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο NYU Langone Health και ερευνήτρια σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά της COVID-19.

Θα μπορούσα να μολύνω κάποιον άλλον;

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μολυνθείτε από τον ιό, να μην το καταλάβετε και μετά να τον μεταδώσετε σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί, τονίζει η Kristen Marks, MD, ειδικός για μολυσματικές ασθένειες και υπεύθυνη  των δοκιμών για τα εμβόλια κατά της COVID-19, του New York-Presbyterian/Weill Cornell Medicine. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν το κατά πόσο τα εμβόλια εμποδίζουν την ασυμπτωματική εξάπλωση του ιού.

Φοράω μάσκα σε εξωτερικούς χώρους;

Όταν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, θεωρείται ασφαλές να περπατάτε, να αθλείστε, να βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο/καφέ σε εξωτερικό χώρο, χωρίς μάσκα. Ωστόσο, συνιστάται να φοράτε μάσκα όταν είστε με μεγάλη παρέα και φυσικά σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό όπως πχ οι συναυλίες και σε πολυσύχναστα μέρη.

Σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να προσέχω όπως και πριν;

Σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσατε να μην φοράτε μάσκα, σε συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή ακόμη και με μη εμβολιασμένα άτομα εφόσον είναι από μία μόνο οικογένεια και πάντα σε ομάδες λίγων ατόμων. Αν όμως ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καλό θα ήταν να φοράτε πάντα μάσκα, όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Επίσης, η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για όλους σε χώρους, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ. Επίσης, η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη σε συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα, από διαφορετικές οικογένειες.

Τίποτα δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά η συναναστροφή με άλλους εμβολιασμένους είναι «επιστημονικά πολύ ασφαλής», λέει ο Paul E. Sax, κλινικός διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Brigham and Womens Hospital της Βοστώνης. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρέξουν και να αρχίσουν να συνωστίζονται σε ένα γεμάτο μπαρ, όπου φωνάζουν ο ένας στον άλλο», διευκρινίζει και προσθέτει: "…όμως το είδος της κοινωνικοποίησης που είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και έχει μπει σε αναμονή - μπορεί να επιστρέψει".

Σε ποιες δραστηριότητες πρέπει να δώσω προτεραιότητα μετά τον εμβολιασμό;

Προγραμματίστε ιατρικά ραντεβού και ιατρικές εξετάσεις  που έχετε αναβάλει. Κλείστε ραντεβού για κολονοσκόπηση, μαστογραφία ή οδοντικό καθαρισμό. Αν δεν έχετε ήδη κάνει τις εξετάσεις σας, κάντε τες τώρα, δεν πρέπει να τις αναβάλλεται για μετά το καλοκαίρι.

Είμαστε στο καλοκαίρι, είναι ασφαλές να ταξιδέψω και να πάω διακοπές;

Αφού είστε πλήρως εμβολιασμένος/η είναι ασφαλές να ταξιδέψετε, αλλά πάντα να τηρείτε τα μέτρα, όπως χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αποστάσεις συχνή υγιεινή των χεριών. Αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε εκτός συνόρων, ελέγξτε τι ζητάει η χώρα προορισμού σας.

 

Επιμέλεια κειμένου

Ιωάννα Μιξάκη, Ειδικός Παθολόγος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος «Ασκληπιός Διάγνωσις»


Πηγές:

https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-schetika-me-ton-emvoliasmo-gia-ton-koronoio-sars-cov-2/?print=print

https://www.wsj.com/articles/what-you-can-and-cant-do-if-youve-been-vaccinated-travel-gatherings-risk-factors-what-you-need-to-know-11614978343?reflink=share_mobilewebshare

https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/fully-vaccinated.html