Ιώσεις στα παιδιά: Πότε να μείνουν στο σπίτι

Ιώσεις στα παιδιά: Πότε να μείνουν στο σπίτι

Ιώσεις στα παιδιά: Πότε να μείνουν στο σπίτι

Εκτός από τη γρίπη είναι πολλές οι ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο και που μπορεί να κολλήσουν τα παιδιά. Κι ενώ οι περισσότεροι γονείς θα κρατήσουν το παιδί στο σπίτι στην κορύφωση της ίωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι σημαντικό, και για το παιδί και για τον περίγυρο, να μείνει μερικές ακόμη μέρες εκτός του παιδικού σταθμού ή του σχολείου.

Πότε κρατάμε το παιδί στο σπίτι μετά από ίωση

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους αλλά και την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, η γενική οδηγία είναι πως κρατάμε το παιδί στο σπίτι για όσο διάστημα έχει πυρετό και έντονα συμπτώματα ίωσης (για παράδειγμα πονόλαιμο, πονοκέφαλο, συμπτώματα από το γαστρεντερικό).

Υπάρχουν όμως και μερικές πιο συγκεκριμένες συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε για το εάν το παιδί πρέπει να πάει στο σχολείο ή όχι.

 • Κρατάμε στο σπίτι το παιδί όταν έχει έντονο βήχα και καταρροή.
 • Εάν έχει πυρετό, πρέπει να παραμείνει στο σπίτι έως ότου περάσει ένα 24ωρο απύρετο και βεβαιωθούμε ότι έχει διάθεση για παιχνίδι και για φαγητό.
 • Εάν η ίωση έχει επηρεάσει το γαστρεντερικό, θα πρέπει να έχουν σταματήσει τα συμπτώματα για 24 ώρες πριν επιστρέψει στην καθημερινότητα του σχολείου.
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο στρεπτόκοκκος χρειάζονται επίσης προσοχή, αφού μπορεί να είναι μεταδοτικές. Σε περίπτωση που ο γιατρός υποψιάζεται στρεπτόκοκκο, θα ζητήσει να γίνει τεστ με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.
 • Εάν η νόσος συνοδεύεται από εξάνθημα, ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψει στο σχολείο.
 • Οι δερματικές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, χρειάζονται επίσης προσοχή γιατί μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικές.
 • Εάν το παιδί παίρνει αντιβίωση, ρωτήστε το γιατρό για πόσες μέρες θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και τηρήστε τις οδηγίες του.
 • Στην περίπτωση μεταδοτικού νοσήματος, μιας παιδικής ασθένειας, ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες αφού ορισμένα είναι πολύ μεταδοτικά ακόμη και αν το παιδί δεν παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό.


Ένα παιδί που είναι άρρωστό, εκτός από ότι, εάν πάει στο σχολείο, μπορεί να κολλήσει άλλα παιδιά, διατρέχει και το ίδιο κίνδυνο να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, αφού ο οργανισμός του είναι ακόμα αδύναμος.

Μήπως είναι γρίπη;

Εάν το παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό και κακουχία μπορεί να έχει κολλήσει γρίπη. Το τεστ γρίπης θα δώσει την απάντηση και είναι απαραίτητο να γίνει χωρίς καθυστέρηση ώστε να ξεκινήσει το παιδί τη λήψη αντιικής αγωγής που θα βοηθήσει να υποχωρήσουν πιο γρήγορα τα συμπτώματα. Εάν το τεστ γρίπης είναι θετικό, ο παιδίατρος θα σας δώσει οδηγίες για την επιστροφή με ασφάλεια στο σχολείο.

Η βασική προστασία

Εάν το παιδί παρουσιάζει χρόνια προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα άσθμα, συζητήστε με το παιδίατρο μήπως χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Καθώς η γρίπη δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στην Ελλάδα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και τώρα, το εμβόλιο είναι χρήσιμο. Πολλά νήπια ξεκινούν την άνοιξη τον παιδικό σταθμό, έτσι ώστε να γίνει πιο ήπια η προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον. Εάν σκοπεύετε να γράψετε το επόμενο διάστημα το παιδί σας στο σταθμό, βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει τα απαραίτητα για την ηλικία του εμβόλια.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Όπως για όλους, και στα παιδιά, ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρατούν μακριά τις ιώσεις.
 • Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο βασικός και απλός κανόνας υγιεινής που προφυλάσσει από τους ιούς. Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν συχνά και σωστά τα χέρια τους και να τα στεγνώνουν καλά.
 • Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε σπίτι όπου καπνίζουν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσει ωτίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όσο και να είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς, λίγες ακόμα μέρες, τα παιδιά στο σπίτι, εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε με τον παιδίατρο και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του.

Το τεστ της γρίπης μπορεί να γίνει και χωρίς συνταγή γιατρού στα διαγνωστικά κέντρα.

Δεν χρειάζεται ραντεβού, για να κάνετε το τεστ της γρίπης στο «Ασκληπιός Διάγνωσις». Μπορείτε να έρθετε κατά την διάρκεια λειτουργίας του Διαγνωστικού Κέντρου και να ζητήσετε να κάνετε το τεστ.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000
Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422