Είναι το περπάτημα η καλύτερη άσκηση για απώλεια λίπους;

Είναι το περπάτημα η καλύτερη άσκηση για απώλεια λίπους;

Είναι το περπάτημα η καλύτερη άσκηση για απώλεια λίπους;

Έγινε πιο δημοφιλές από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο το περπάτημα ήταν και θα είναι μια εξαιρετική άσκηση για όλους.

Εάν υπήρχε μία μόνο άσκηση που θα έκανε κανείς, αυτή θα ήταν το περπάτημα. Πρόκειται για μία άσκηση που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε ηλικία, όπου κι αν βρισκόμαστε, δεν απαιτείται εξοπλισμός εκτός από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, μπορούμε να περπατήσουμε μόνοι ή με παρέα και μπορούμε να το προσαρμόσουμε ανάλογα με τη διάθεση και το στόχο μας. Και παρότι κάθε βήμα… μετράει, υπάρχουν κάποιες συμβουλές και «μυστικά» για να γίνει το περπάτημα μια άσκηση πιο αποτελεσματική για την καύση λίπους και για τη βελτίωση της υγείας μας.

Περπάτημα για να «κάψουμε» λίπος

Το γρήγορο περπάτημα ανήκει στις αερόβιες ασκήσεις. Για να αρχίσει ο οργανισμός να «καίει» από το αποθηκευμένο λίπος ο ιδανικός ρυθμός είναι να βαδίζουμε τόσο γρήγορα ώστε αν είμαστε με παρέα να μπορούμε να συντηρήσουμε μια συζήτηση, χωρίς όμως να αναλύσουμε το θέμα! Εάν μπορούμε να πιάνουμε… χαλαρή κουβεντούλα τότε πρέπει να αυξήσουμε την ταχύτητά μας αλλά εάν δεν μπορούμε να αρθρώσουμε παρά ένα «ναι» και ένα «όχι», τότε πρέπει να κόψουμε ταχύτητα αν θέλουμε να καίμε λίπος. Πιο επιστημονικά, για να δουλεύει ο μεταβολισμός μας στη ζώνη καύσης λίπους πρέπει να περπατάμε με τόση ταχύτητα που να φτάνουμε στο το 60 - 70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Υπάρχουν apps και οι ζώνες μέτρησης του καρδιακού ρυθμού που μπορούν να μας δώσουν αυτή την πληροφορία, αλλιώς μπορούμε να υιοθετήσουμε τους παραπάνω κανόνες της κουβέντας.

Ένας άλλος παράγοντας, είναι κάθε φορά που περπατάμε να υπερβαίνουμε στη διάρκεια τα 30 λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από το σημείο αυτό και μετά ο οργανισμός αντλεί ενέργεια από το αποθηκευμένο λίπος. Με έναν πρακτικό υπολογισμό -που προφανώς δεν ταιριάζει σε όλους αλλά μπορεί να μας δώσει μία αίσθηση- εάν περπατάμε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον 30 λεπτά, θα κάψουμε επιπλέον 1.000 έως 3.000 θερμίδες συνολικά την εβδομάδα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό μας.

*Ένα smart watch είναι μια επιλογή που μπορεί να μας βοηθήσει να τηρούμε το πρόγραμμά μας αφού θα βλέπουμε στην οθόνη του ρολογιού μας πόσο έχουμε περπατήσει και τις θερμίδες που έχουμε κάψει. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να βελτιωνόμαστε κάθε μήνα.

Περπάτημα για καλύτερη υγεία

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να είμαστε υγιείς θα πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα κάνοντας μέτρια αερόβια άσκηση ή 75 λεπτά εάν η άσκησή μας είναι υψηλής έντασης. Το περπάτημα ανήκει στην μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, άρα έχουμε ήδη μία πρώτη ένδειξη για το πόσο να περπατάμε για να διατηρούμε την υγεία μας και να νιώθουμε ευεξία.

Αν θέλετε κάτι πιο συγκεκριμένο για να ενισχύσετε το κίνητρό σας, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.112.300878) επισημαίνει ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τη φορά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει έως και κατά 19% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη για τους άντρες και για τις γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές σχολιάζουν επίσης πως το περπάτημα σε τακτική βάση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και να συμβάλει στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα.

Τώρα λοιπόν που ο καιρός είναι ιδανικός, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και βγείτε μια βόλτα για περπάτημα στην εξοχή ή στη γειτονιά σας. Μην περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες, την άλλη Κυριακή ή πότε θα έχετε παρέα. Ξεκινήστε τώρα και κάντε το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας.

 Tηλεφωνήστε μας να κλείσετε ραντεβού για την εργομετρία - εξέταση που θα δώσει πληροφορίες για τον ρυθμό περπατήματος με την μέγιστη καύση λίπους.


Επιμέλεια Ιωάννα Μιξάκη

Ειδικός Παθολόγος

Μεταπτυχιακές σπουδές Σακχαρώδης διαβήτης κσι παχυσαρκία 
Επιστημονικός Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος Ασκληπιός
Μάχης Κρήτης 10, Ηράκλειο Κρήτης


Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας στο 2816004702