Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Οι αρωματικές ουσίες στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνες και μπορεί να βλάψουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε εργαστήριο, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι αρωματικές ουσίες στα προϊόντα ατμίσματος και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτουν τις αρτηρίες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει νικοτίνη, όταν εισπνέεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο,μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Journal of the American College of Cardiology και έρχεται να προστεθεί στα όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα αρωματικά υγρά που χρησιμοποιούν οι ατμιστές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα επιβίωσης και τη λειτουργία των ανθρωπίνων κυττάρων.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ασφαλή εναλλακτική του τσιγάρου

«Το κοινό έχει την αίσθηση πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. JosephWu, διευθυντής του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και καθηγητής στα τμήματα ιατρικής και ραδιολογίας του ιδρύματος. Οι ειδικοί εξηγούν πως η πεποίθηση αυτή συνδέεται με την παρουσία λιγότερων χημικών που σχετίζονται με τον καρκίνο, συγκριτικά με το κοινό τσιγάρο, αλλά και από το γεγονός ότι πολλά προϊόντα ατμίσματος πωλούνται με «γλυκιές ή φρουτώδεις μυρωδιές» που μπορεί να φαίνονται αβλαβείς.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης, πολλοί έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου» σχολιάζει ο Dr.Wuκαι προσθέτει «Αυτή η μελέτη δείχνει σαφώς ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν ασφαλή εναλλακτική των κοινών τσιγάρων. Όταν εκθέσαμε (στο εργαστήριο) τα κύτταρα σε έξι διαφορετικές μυρωδιές ηλεκτρονικών υγρών με διαφορετικά επίπεδα νικοτίνης, παρατηρήσαμε σημαντικές βλάβες. Τα κύτταρα ήταν λιγότερο βιώσιμα σε καλλιέργεια και άρχισαν να είναι δυσλειτουργικά.» Συνολικά, τα κύτταρα παρουσίασαν σημάδια βλάβης, είχαν φλεγμονή και ήταν λιγότερο ικανά να σχηματίσουν νέα αιμοφόρα αγγεία ή να θεραπεύσουν πληγές.Η επίδραση διέφερε ανάλογα με τη μυρωδιά του υγρού, με πιο επιβλαβές αυτό που μύριζε κανέλα.

Κι ενώ οι ερευνητές δοκίμασαν έξι υγρά στη νέα αυτή μελέτη, επισημαίνουν πως μπορεί κανείς να βρει online χιλιάδες «γεύσεις». Ποια συστατικά γεύσης ευθύνονται περισσότερο για την επίδραση αυτή στα κύτταρα και πώς δρουν δεν είναι ακόμη σαφές, πρόσθεσε ο Dr. Wu.

Ανησυχία για την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους νέους

Στις ΗΠΑ η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει εκτοξευθεί ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η Αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε το Νοέμβριο πως το άτμισμα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 80% στους μαθητές λυκείου και κατά 50% στους μαθητές γυμνασίου, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Οι ειδικοί ανησυχούν πως το άτμισμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων, να οδηγήσει στον εθισμό στη νικοτίνη σε μικρή ηλικία και να αποτελεί πρόδρομο για το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών.

«Ένας στους πέντε μαθητές γυμνασίου και λυκείου έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ίσως επειδή αισθάνεται ότι είναι σχετικά ασφαλές», λέει ηDr. WonHeeLee, μέλος της ομάδας των ερευνητών και προσθέτει «Βρήκαμε όμως ότι τα ηλεκτρονικά υγρά προκάλεσαν αλλαγές στα ενδοθηλιακά κύτταρα που έχουν στενή σχέση με τις αλλαγές που παρατηρούνται κατά την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Συγκρίνοντας τα επίπεδα νικοτίνης σε καπνιστές

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα της νικοτίνης στον ορό αίματος των ανθρώπων μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με τα επίπεδα σε άτομα που κάπνισαν κανονικό τσιγάρο. Διαπίστωσαν ότι οι ποσότητες νικοτίνης στο αίμα ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων μετά από 10 λεπτά καπνίσματος.

«Όταν καπνίζετε ένα κοινό τσιγάρο, έχετε αίσθηση πόσα τσιγάρα καπνίζετε, αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι παραπλανητικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να εκθέσετε τον εαυτό σας σε πολύ υψηλότερο επίπεδο νικοτίνης σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Και τώρα γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να έχουν και άλλες σημαντικές τοξικές επιδράσεις στην αγγειακή λειτουργία. Είναι σημαντικό για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες κυκλοφορούν στο σώμα τους και επηρεάζουν την υγεία των αγγείων » δήλωσε ο Dr. Wu.

Ο Dr. Wuεκτιμά ότι δεν είναι μόνο ένα σοβαρό πρόβλημα για τους νέους. Ανησυχεί και για τους ανθρώπους με καρδιακή νόσο οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι η μετάβαση από το κανονικό κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τους προστατεύει.

Τα αρώματα και οι «γεύσεις» στα προϊόντα ατμίσματος έχουν εξεταστεί από τις ρυθμιστικές αρχές και αρκετοί φορείς προτείνουν την κατάργησή τους. Οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται πως αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος σε ενήλικες, ενώ άλλοι επιθυμούν την πλήρη κατάργησή τους καθώς είναι ελκυστικά στα παιδιά και δημιουργούν μια ψευδή εικόνα για το πόσο επικίνδυνο και εθιστικό είναι το άτμισμα.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα στοιχεία πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σχέση με αυξημένες πιθανότητες καρδιακής προσβολής» δήλωσε ο Dr. LawrencePhillips, επίκουρος καθηγητής ιατρικής και διευθυντής στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου NYULangoneHealth. «Όταν συγκρίνουμε τα παραδοσιακά τσιγάρα με τα ηλεκτρονικά, στην πραγματικότητα δεν συγκρίνουμε μήλα με μήλα», δήλωσε. «Αυτό που βλέπουμε είναι πως και τα δύο παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία των χρηστών».

 

ΠΗΓΕΣ:

https://med.stanford.edu/news/all-news/2019/05/e-cigarette-use-and-flavorings-may-increase-heart-disease-risk.html

https://www.apnews.com/8bf7e4cfd83f4f02ad1b6a02eac41ef1

https://www.koamnewsnow.com/health/study-finds-ecig-flavors-can-damage-cardiovascular-cells/1081352521