Οι επιστήμονες σε συναγερμό για το νέο στέλεχος Omicron

Οι επιστήμονες σε συναγερμό για το νέο στέλεχος Omicron

Ερευνητές στη Νότια Αφρική αγωνίζονται για να παρακολουθήσουν την ανησυχητική εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του κοροναϊού SARS-CoV-2,που προκαλεί την λοίμωξη COVID-19.

Το νέο στέλεχος περιλαμβάνει μεταλλάξεις, οι οποίες ανευρίσκονται στον τύπο Delta και διαδίδεται πολύ γρήγορα στη Ν.Αφρική.

Ο τύπος Omicron αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Botswana στις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Tο νέο στέλεχος εμπεριέχει πάνω από 30 αλλαγές στην πρωτεΐνη της ακίδας, η οποία αναγνωρίζει τα κύτταρα του ξενιστή και είναι ο στόχος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές στην πρωτεΐνη είναι υπεύθυνες για την υψηλή μεταδοτικότητα και την μειωμένη ικανότητα άμυνας του οργανισμού.

Η γενετική ανάλυση (Genome sequenicing), από την ομάδα του Tulio de Oliveira (βιοπληροφορικος) του Πανεπιστημίου KwaZulu-Natal, επιβεβαιώνουν την ταχεία εξάπλωση του στελέχους Omicron B.1.1.529 στη χώρα.

Υπάρχουν ενδείξεις ,ότι το B.1.1.529 δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τα T λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι γεγονός ότι έχουν αναφερθεί Covid-λοιμώξεις στη Νότια Αφρική, σε άτομα, που έχουν λάβει και τα τρία είδη εμβολίων, Johnson & Johnson, Pfizer–BioNTech και Oxford–AstraZeneca.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τις επόμενες ημέρες από τους ερευνητές είναι:

  1. Αν η μετάλλαξη Omicron είναι πιο μεταδοτική από τη Delta.
  2. Αν οι χώρες, στις οποίες υπάρχει υψηλός επιπολασμός της Delta, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για την Omicron.
  3. Αν η λοίμωξη από Omicron προκαλεί ήπια ή σοβαρή νόσο (ερώτημα κλειδί)

Πηγή:Heavily mutated Omicron variant puts scientists on alert (25 November 2021) Ανακτήθηκε από https://www.nature.com/articles/d41586-021-03552-w

Επιμέλεια κειμένου: ΜΙξάκη Ιωάννα, Ειδικός Παθολόγος