Γιατί πρέπει να «σηκωθείτε και να πάτε»… στην τουαλέτα

Γιατί πρέπει να «σηκωθείτε και να πάτε»… στην τουαλέτα

Οι γυναίκες που προσπαθούν να «κρατηθούν» και να μην πάνε στην τουαλέτα για ούρηση πρέπει να αλλάξουν αυτή τη συνήθεια. Ήρθε η ώρα να «σηκωθείτε και να πάτε», είναι το μήνυμα που στέλνει το Αμερικανικό Ίδρυμα Ουρολογικής Φροντίδας (Urology Care Foundation) το οποίο ζητά από τις γυναίκες να προσέχουν την υγεία του ουροποιητικού τους συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στην τουαλέτα, όταν αισθάνονται την ανάγκη και να μην το αναβάλουν. Επίσης, να μην βιάζονται και να δίνουν χρόνο να αδειάζει η ουροδόχος κύστη, γιατί διαφορετικά  θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, στο μέλλον. 

Αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με το ουροποιητικό και μπορούν να επηρεάσουν τις γυναίκες είναι:

• Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (παθολογική κατάσταση κατά την οποία η ουροδόχος κύστη συσπάται για αποβολή των ούρων, σε λάθος χρόνο)

• Οι λοιμώξεις (μπορεί να προκαλέσουν κυστίτιδα/φλεγμονή)

• Η ακράτεια (απώλεια ελέγχου των ούρων)

• Η διάμεση κυστίτιδα (χρόνια φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από πόνο, συχνουρία και επιτακτική ούρηση)

• Η πρόπτωση

• Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να σηκωθείτε και να πάτε στην τουαλέτα

Η συνεχής και επίμονη συγκράτηση των ούρων είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξασθένηση των μυών της ουροδόχου κύστης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η ακράτεια και η αδυναμία να μπορείτε να αδειάσετε τελείως την ουροδόχο κύστη σας.

Η ούρηση είναι καλό να γίνεται κάθε τρεις με τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνιστάται επίσης να σηκώνεστε συχνά για να πιείτε νερό, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας ούρων, που μπορεί να ερεθίσουν την κύστη σας.

Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκώνεστε, να περπατάτε αλλά και να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Προτείνεται περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα και χαλάρωση με όποιο τρόπο σας ευχαριστεί και φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακούτε το σώμα σας, μην το αγνοείτε, αφιερώστε τον χρόνο που χρειάζεται στην τουαλέτα, μη βιάζεστε όταν ουρείτε και σε περίπτωση που χρειάζεται να καταβάλετε ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη, απευθυνθείτε σε ειδικό ουρολόγο.

Η ουρολοίμωξη εκτός από την αίσθηση ότι θέλετε να ουρήσετε συχνότερα του φυσιολογικού, είναι πιθανό να προκαλέσει και πόνο κατά την ούρηση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει επίσης να απευθυνθείτε σε ουρολόγο.

ΠΗΓΗ:

https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2021-06-19/women-take-these-key-steps-to-good-urological-health