Γιατί είναι σημαντικό να… “αδειάσει” το μυαλό μας το καλοκαίρι

Γιατί είναι σημαντικό να… “αδειάσει” το μυαλό μας το καλοκαίρι

Γιατί είναι σημαντικό να… “αδειάσει” το μυαλό μας το καλοκαίρι 


Μπορεί να πάτε διακοπές, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως βάλτε στόχο να επιτρέψετε στον εαυτό σας μια ανάπαυλα από τις καθημερινές συνήθειες, το “κυνήγι” των υποχρεώσεων, τα “πρέπει” και τα “μη”. Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι να αποφορτιστείτε και να αδειάσετε το μυαλό σας αυτό το καλοκαίρι. Μία επανεκκίνηση είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε όλοι στον εαυτό μας!


Ακόμη κι αν η φράση “να αδειάσει το μυαλό μας” είναι ένας ευφημισμός, μπορούμε στο διάλειμμα των διακοπών να υιοθετήσουμε μερικές καλές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να αναζωογονηθούμε και να αισθανθούμε έτοιμοι για ένα δυναμικό ξεκίνημα τον Σεπτέμβριο. Η αίσθηση της ανανέωσης και ανασύνταξης είναι πολύτιμη και την  έχουμε ανάγκη περισσότερο από όσο νομίζουμε! Πολλά θέματα μπορεί να ξεκαθαρίσουν μέσα μας, με μία βόλτα στη θάλασσα.


Mindfulness - Διακοπές 


Με τον όρο mindfulness εννοούμε το να ζούμε ενσυνείδητα την κάθε στιγμή, να απολαμβάνουμε το εδώ και τώρα με όλες τις αισθήσεις μας. Κι αυτό είναι ό,τι πιο κοντά στο να αδειάσει το μυαλό μας από σκέψεις. Στα ελληνικά αποδίδεται με την λέξη «ενσυνειδητότητα». 

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε πως ο μέσος άνθρωπος κάνει περίπου 30-50.000 σκέψεις κάθε μέρα, 85% των οποίων είναι αρνητικές και μόνο οι μισές από αυτές είναι συνειδητές. Ας προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό, έστω στις διακοπές μας. 


Πώς βοηθάμε το μυαλό μας να αδειάσει από δυσάρεστες σκέψεις


Συγκεντρωθείτε  στις όμορφες στιγμές και βοηθήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει και να χαλαρώσει. Το τρικ για να αδειάσει το μυαλό από τις σκέψεις που μας βασανίζουν, είναι να του δώσουμε άλλα πράγματα να ασχοληθεί, όπως το περιβάλλον γύρω μας ή μια ευχάριστη δραστηριότητα που θα τη ζήσουμε με όλες μας τις αισθήσεις. 

Κολυμπήστε συνειδητά

Η επαφή με το θαλασσινό νερό είναι από μόνη της ευεργετική για το σώμα και το πνεύμα. Και το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να είναι μια εξαιρετική μορφή διαλογισμού. Όση ώρα είστε στο νερό, αντί να αφήνετε τις σκέψεις σας να τριγυρνάνε στις υποχρεώσεις και τις έγνοιες, εστιάστε με το 100% του μυαλού σας σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας: Την αίσθηση του νερού στο δέρμα σας, την απουσία της βαρύτητας, τη θερμοκρασία του νερού, τις κινήσεις του σώματός σας μέσα σε αυτό, την αναπνοή  σας. 

Πηγαίνετε μία βόλτα στην αμμουδιά

Βγάλτε τα παπούτσια σας και περπατήστε στην υγρή άμμο.Εστιάστε το μυαλό σας στην αίσθηση της άμμου στα πέλματά σας, στον τρόπο που κινείται το πόδι σας σε κάθε βήμα. Είναι μια επαναλαμβανόμενη κίνηση η οποία, με λίγη συνειδητή προσπάθεια, μπορεί να κρατήσει απασχολημένο το νου σας ώστε να μην εισβάλουν άλλες σκέψεις. 

Ακούστε, δείτε, μυρίστε

Στη βόλτα, στην εκδρομή, στην παραλία, ανοίξτε τις αισθήσεις σας και προσπαθήστε να παρατηρείτε τα πάντα γύρω σας: εικόνες, μυρωδιές, ήχους. Εστιάστε την προσοχή σας σε ό,τι συναντάτε, παρατηρήστε το με προσοχή, ακούστε τον ήχο που κάνει ο αέρας όπως περνά μέσα από τις πευκοβελόνες, ακούστε και μυρίστε τη φουσκοθαλασσιά, όταν έχει νοτιά.


Και μια τελευταία σκέψη… 


Στις λίγες ημέρες των διακοπών, προσπαθούμε να χωρέσουμε εμπειρίες, εικόνες, να δούμε τόπους, να δοκιμάσουμε γεύσεις, να κολυμπήσουμε σε διαφορετικές παραλίες. Ακόμη και αυτό όμως μπορεί να είναι πηγή άγχους ή και καυγάδων στην παρέα. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε να αφήσετε το πρόγραμμά σας κενό, έστω για μερικές ημέρες; Να ξυπνάτε το πρωί και να κάνετε ό,τι επιθυμείτε εκείνη τη στιγμή, χωρίς πλάνο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς «πρέπει». Θα διαπιστώσετε πως είναι κι αυτός ένας εξαιρετικός τρόπος να αδειάσει το μυαλό σας και να επιστρέψετε την καθημερινότητα με ανανεωμένη διάθεση.