Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών: Εμβόλια-ασπίδα για ενήλικες

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών: Εμβόλια-ασπίδα για ενήλικες

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών: Εμβόλια-ασπίδα για ενήλικες

Ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία. Μπορεί να τα έχουμε συνδέσει με τις παιδικές ασθένειες, ωστόσο τα εμβόλια συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας σε όλες τις ηλικίες. Τα εμβόλια για ενήλικες δρουν με τον ίδιο τρόπο, όπως τα εμβόλια για τα παιδιά, ευαισθητοποιώντας τον οργανισμό σε έναν ιό που θεωρείται απειλητικός. Το ανοσοποιητικό εάν και εφόσον έρθει σε επαφή με το ιό μπορεί να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, χωρίς να νοσήσει ο άνθρωπος.

Βασικές ασθένειες που προλαμβάνονται με τα εμβόλια για ενήλικες

Η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και ο τέτανος είναι δυνητικά σοβαρά νοσήματα που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια προλαμβάνουν περισσότερα από 30 συνήθη λοιμώδη νοσήματα, με αποτέλεσμα 2 με 3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές να σώζονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου οργανισμού, ο πληθυσμός άνω των 60 ετών θα διπλασιαστεί έως το 2050, φτάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια και θα αποτελεί το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις ηλικίες αυτές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης συγκεκριμένων νοσημάτων λόγω της φυσιολογικής εξασθένισης του ανοσοποιητικού.

Οι επίσημες οδηγίες για τον εμβολιασμό ενηλίκων

Η επιτροπή εμβολιασμών της χώρας μας έχει εκδώσει πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, το οποίο πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, περιλαμβάνει 11 εμβόλια. Τα εμβόλια που συνιστά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου σε άτομα άνω των 65 ετών, και αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα σε άτομα 60-65 ετών, καθώς και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Σε ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (με συνοδές ιατρικές καταστάσεις) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια, όπως έναντι ηπατίτιδας Α και Β και μηνιγγίτιδας χορηγούνται και σε νεότερα άτομα.

Το εμβόλιο της γρίπης

Απευθύνεται σε ενήλικες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, π.χ. πάσχουν από άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και στους υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών.

Το εμβόλιο του τετάνου

Ο τέτανος είναι μια δυνητικά θανατηφόρος λοίμωξη. Προκαλείται από το μικρόβιο του τετάνου το οποίο μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μέσα από αμυχές ή πληγές. Το εμβόλιο αυτό περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά και συστήνεται η επανάληψή του σε όλους τους ενήλικες κάθε πέντε χρόνια.

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Συστήνεται σε όλους τους ενήλικες μετά τα 60 καθώς προστατεύει από στελέχη του ιού που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μορφές πνευμονίας. Συστήνεται επίσης σε νεότερους ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού. Ανάλογα με το είδος του εμβολίου, η ανοσοποίηση είναι άπαξ ή χρειάζεται επανάληψη κάθε πενταετία.

Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα

Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά (ανεμευλογιά), κάποια στιγμή, στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει πως ο ιός παραμένει «κοιμισμένος» στο νευρικό σύστημα και ενεργοποιείται κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον ιό του έρπητα και πρόκειται για μια νόσο που προκαλεί έντονο και διαρκή πόνο κατά την εκδήλωσή της ενώ αφού υποχωρήσει υπάρχει σημαντική πιθανότητα μεθερπητικής νευραλγίας, μιας επώδυνης κατάστασης που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη ασθενειών. Στους ενήλικες, εστιάζεται σε ασθένειες οι οποίες είναι σοβαρές και μεταδοτικές, με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα με αποτέλεσμα την μείωση των φαρμάκων που λαμβάνονται και την  καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πριν εμβολιαστείτε, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης  https://asklipios-diagnosis.gr/el/new/pii-prepi-na-kanoun-to-emvolio-tis-gripis

Για να δείτε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων πατήστε εδώ: http://www.isth.gr/images/uploads/files/emvoliasmos2018-2019.pdf

Πηγές:

http://www.eddyppy.gr/

https://www.loimoxeis.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422