Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Η εξάπλωση του ιού της γρίπης το τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις.

Η βαρύτητα και η έκβαση της ίωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ειδικότερα από τα συνυπάρχοντα νοσήματα που ενδεχομένως έχει ο ασθενής και από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος την συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα  με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τις κατευθυντήριες οδηγίες  οι ευπαθείς ομάδες (υψηλού κινδύνου) επιβάλλεται να εμβολιαστούν.

 

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό – κρατήστε μακριά σας τη γρίπη

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας μέσα από τη διατροφή αλλά και μερικές

«καλές συνήθειες» θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς ακόμη και εν μέσω επιδημίας.

 

Θωρακίστε τον οργανισμό μέσω της διατροφής

Επιλέξτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών και προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 6-8 μερίδες κάθε μέρα. Ένα «μυστικό» για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών είναι να βάζετε στο τραπέζι σας φρούτα και λαχανικά απ' όλα τα χρώματα. Εάν η καθημερινότητάς σας δεν σας επιτρέπει να κάνετε τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και νιώθετε συχνά κουρασμένοι, συζητήστε με το γιατρό σας μήπως πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε εάν έχετε στα επιθυμητά επίπεδα τις απαραίτητες βιταμίνες στον οργανισμό σας.

 

Ξεκουραστείτε περισσότερο

Η σωματική κούραση εξασθενεί όχι μόνο το σώμα αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Την ώρα του ύπνου ο οργανισμός ανανεώνει τις δυνάμεις του, τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται, ισχυροποιώντας την άμυνα απέναντι στους ιούς όπως αυτός της γρίπης. Προσπαθήστε ειδικά αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση η γρίπη να κοιμάστε επτά με οχτώ ώρες κάθε βράδυ. Αποφύγετε επίσης τα περιττά ξενύχτια και τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

 

Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση

Η ήπια άσκηση και η φυσική δραστηριότητα βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτή την περίοδο που οι ιώσεις και η γρίπη είναι σε έξαρση αποφύγετε την άσκηση σε κλειστούς χώρους. Προτιμήστε να βγείτε για ζωηρό περπάτημα στη γειτονιά σας ή στην εξοχή.

 

Μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλει

Οι ορμόνες του άγχους επηρεάζουν και καταβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους στις ιώσεις και τις ασθένειες γενικότερα. Προσπαθήστε να αποστασιοποιείστε από καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Βρείτε επίσης τρόπους να διώχνετε το άγχος στο τέλος της ημέρας, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός. Εάν αυτά δεν σας εκφράζουν, η άσκηση, μια βόλτα έξω ή η επαφή με φίλους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στη ρύθμιση του στρες.

 

Αποκτήστε δύο υγιεινές συνήθειες

Οι καλές αυτές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να κρατήστε τις ιώσεις μακριά σας. Η πρώτη και βασική είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε με αυτά τις βλεννογόνους (τα μάτια, τη μύτη και το στόμα) καθώς έτσι μπορεί να μεταφέρετε παθογόνα μικρόβια στον οργανισμό σας. Η δεύτερη καλή συνήθεια είναι να αερίζετε συχνά το σπίτι και το χώρο εργασίας σας. Μερικά λεπτά δύο ή τρεις φορές τη μέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, θα σας προστατέψουν από τα μικρόβια και τους ιούς.

 

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, εάν κολλήσετε ίωση με υψηλό πυρετό και έντονη καταβολή, μην περιμένετε απλά να περάσει. Ίσως είναι γρίπη, οπότε χρειάζεται να κάνετε το ειδικό τεστ στο μικροβιολογικό ιατρείο και εφόσον βγει θετικό να πάρετε όσο το δυνατό συντομότερα την αντιική θεραπεία.