Μία νέα εξέταση που διαπιστώνει κατά πόσον μπορούν τα έκδοχα να σας προκαλέσουν αλλεργίες πριν από την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Μία νέα εξέταση που διαπιστώνει κατά πόσον μπορούν τα έκδοχα να σας προκαλέσουν αλλεργίες πριν από την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Μία νέα εξέταση που διαπιστώνει κατά πόσον μπορούν τα έκδοχα να σας προκαλέσουν αλλεργίες πριν από την  χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού διενεργεί ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ.

Θα αναρωτιέστε, όμως, τι είναι τα έκδοχα...

Σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα εμφάνισης αναφυλαξίας εκτιμάται σε 1,3 έναντι 1 εκατομμυρίου δόσεων.

Ένα από τα συστατικά του εμβολίου που ενδεχομένως να δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση είναι η ομάδα των PEG.

Πρόκειται για αδρανή συστατικά που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία: τα λεγόμενα έκδοχα (πολυαιθυλενική γλυκόλη – PEG). Το συγκεκριμένο έκδοχο χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό σε πολλά σκευάσματα (acetaminophen, Diclofenac Sodium, Cetirizine, Ibuprofen, διάφορα σκευάσματα προετοιμασίας του εντέρου για τη διενέργεια κολονοσκόπησης, σε πολλά καλλυντικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά κτλ). Είναι αντιληπτό ότι περιέχεται σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων και προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Η εμφάνιση αλλεργίας στο έκδοχο πολυαιθυλενική γλυκόλη, είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ο μηχανισμός εμφάνισης της αλλεργίας

Τα βασεόφιλα του ασθενούς διεγείρονται με το αλλεργιογόνο πολυαιθυλενογλυκόλη PEG 2000. Τα διεγερμένα βασεόφιλα σε σχέση με τα μη διεγερμένα διαχωρίζονται με κυτταρομετρία ροής.

Πώς το καταλαβαίνουμε

Η διάγνωση για ενδεχόμενη αλλεργία γίνεται εάν τα διεγερμένα βασεόφιλα ξεπερνούν το 5% των συνολικών βασεοφίλων ή η διέγερση είναι >2 φορές των βασεοφίλων σε βασική κατάσταση (δείκτης διέγερσης SI>2 ).

Τότε ο ασθενής έχει σοβαρή πιθανότητα να αντιδράσει κατά την εφαρμογή του εμβολίου.


Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας.

Κεντρικό Κατάστημα: Μάχης Κρήτης 10, τηλ: 2810528000

Υποκατάστημα: Πλατεία Κορνάρου 46, τηλ: 2810 224422