Αλήθεια ή μύθος; «Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά»

Αλήθεια ή μύθος; «Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά»

Αλήθεια ή μύθος; «Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά»

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά; Έχουμε διαβάσει ή ακούμε συχνά ότι το κόκκινο κρασί, με μέτρο, θεωρείται πως κάνει καλό στην καρδιά. Το αλκοόλ μαζί με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κόκκινο κρασί μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, μιας κατάστασης που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή. Τι όμως ισχύει με την γνωστή αυτή πεποίθηση;

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών

Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τα λιγότερα καρδιακά επεισόδια δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους ειδικούς. Θεωρείται όμως πως το «όφελος» για την καρδιά προκύπτει από τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί που μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της καρδιοπροστατευτικής, «καλής» HDL χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, τα οφέλη φαίνεται ότι συνδέονται κυρίως με  μια πολυφαινόλη, τη ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρασί.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Τα σταφύλια - και ιδιαίτερα τα κόκκινα - έχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που σύμφωνα με έρευνες, (μία από αυτές έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Nutrition and Metabolism *1) μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Άλλη μικρού μεγέθους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal *2 βρήκε πως η κατανάλωση 400 ml κόκκινου κρασιού καθημερινά αύξησε τα αντιοξειδωτικά στο αίμα, κατάσταση που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για σοβαρά νοσήματα όπως καρδιαγγειακά, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Σε άλλες μελέτες έχει βρεθεί πως τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν όμως και μελέτες που δεν βρήκαν οφέλη από τη ρεσβερατρόλη στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελεί την καρδιά, και όχι μόνο το κόκκινο κρασί.

Η ιατρική κοινότητα συμφωνεί ότι απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με το θέμα, ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.


Τελικά, το κρασί κάνει καλό στην καρδιά;

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το Καρδιολογικό – Πνευμονολογικό - Αιματολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και οι νέες οδηγίες δεν συστήνουν να αρχίσουμε να πίνουμε κρασί προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς μας, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Εάν όμως έχετε ήδη τη συνήθεια να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το φαγητό σας μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε χωρίς τύψεις, καθώς φαίνεται ότι ίσως και να κάνει καλό στην καρδιά και στη συνολική σας υγεία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!

Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ εάν:

  •          Είστε έγκυος
  •          Έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού
  •          Έχετε ασθένεια του ήπατος ή του παγκρέατος που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ
  •          Πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο καρδιακό πρόβλημα
  •          Παίρνετε φάρμακα (σε αυτή την περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας)

 

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας και έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από το αλκοόλ, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αναφορές:

*1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852837/

*2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2039729/

Πηγή:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281