Hπατίτιδα, η «σιωπηλή» νόσος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Hπατίτιδα, η «σιωπηλή» νόσος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Από την πρόληψη, στη διάγνωση και την αντιμετώπιση.

Ηπατίτιδα – μία ‘σιωπηλή’ νόσος που εξελίσσεται αθόρυβα και όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα - αρκετά χρόνια αργότερα - οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 8 στους 10 δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα. Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και εντατικοποίηση των προσπαθειών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η  πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, ο  προσυμπτωματικός έλεγχος, η διάγνωση και θεραπεία, είναι ο στόχος, για τη μείωση των επιπλοκών από την ηπατίτιδα. Η ηπατίτιδα και οι αιτίες Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος , που προκαλείται από διάφορα αίτια.

Οι πιο γνωστές αιτίες είναι :

1. Ιογενείς ηπατίτιδες  A , B , C , D

2. Αλκοολικής αιτιολογίας ηπατίτιδα.

3. Μη αλκοολικής  – λίπος στο συκώτι ( γνωστό σε όλους μας ) στεατοηπατίτιδα.

4. Φαρμακευτικής αιτιολογίας.

Η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στην Ελλάδα , περίπου 2-3 % του πληθυσμού πάσχει από χρόνια λοίμωξη ηπατίτιδας Β , αλλα υπάρχουν και περιοχές που φτάνει το 25%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 350-400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β. Στην χρόνια ηπατίτιδα Β ο ιός παραμένει στον οργανισμό πέραν του εξαμήνου και οι ασθενείς  λέγονται  «χρόνιοι»  φορείς . Ποσοστό 60-70% των ασθενών αυτών δεν έχουν εμφανή συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις του ήπατος είναι φυσιολογικές . Παρολα αυτά , οι άνθρωποι αυτοί  κυνδινεύουν να αναπτύξουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο  σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον υγιή πληθυσμό. Πως μεταδίδεται η ηπατίτιδα Β Η μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Β γίνεται μέσω της επαφής με το αίμα και άλλα σωματικά υγρά ( σπέρμα, κολπικά υγρά , λιγότερο με το σάλιο ).

Δεν μεταδίδεται με τον ιδρώτα, τα δάκρυα , το φιλί , το μητρικό γάλα , τον βήχα , το φτέρνισμα ή με το σφίξιμο των χεριών.

Οι βασικοί τρόποι μετάδοσης

• Περιγεννητική οδός – κατά τη διάρκεια του τοκετού.

• Μόλυνση με την σεξουαλική επαφή ( αυξημένο κινδύνο έχουν τα άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ομοφυλόφιλους).

Λόγω του αυξημένου ποσοστού χρονιότητας και των επιπλοκών της νόσου 25-40% που είναι κίρρωση ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, χρειάζεται παρακολούθηση των παραπάνω ασθενών , και σε περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία η χορήγηση ειδικής αγωγής. Πρόληψη και εμβολιασμός Στη χώρα μας ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β είναι υποχρεωτικός στα βρέφη και σε εφήβους.

Ο  εμβολιασμός συνίσταται  σε ομάδες υψηλού κινδύνου:

1. Πολυμεταγγιζόμενοι

2. Άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους

3. Μέλη της οικογένειας θετικών φορέων της ηπατίτιδας Β

4. Χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

5. Αιμοκαθαιρόμενοι

6. Επαγγελματίες υγείας.


Πως μπορώ να μάθω αν έχω προσβληθεί από ηπατίτιδα Β;

 Ο προτεινόμενος εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωση Ανίχνευση του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται με τις ακόλουθες εξετάσεις : HbAs Ag , anti-HBs, anti-HBcor (IgG – IgM), SGOT, SGPT, Γ.ΑΙΜΑΤΟΣ, ΤΚΕ, INR Και όταν κρίνεται απαραίτητο ειδική εξέταση για ανίχνευση HBV-DNA του ιού.