Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πολυπαραγοντική χρόνια εξελισσόμενη νόσος με αγγειακές επιπλοκές. Έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και αποτελεί παγκόσμια απειλή που απασχολεί τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.
Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται στην πλήρης ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης. Η διαταραχή ινσουλίνης οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΘΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

 • ΣΔ τύπου Ι (γενετικοί παράγοντες)
 • ΣΔ τύπου ΙΙ: που σχετίζεται με μείωση της επιβίωσης, ανεξάρτητα από την ηλικία εμφάνισης και οφείλεται κυρίως στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Η Στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη, με συχνότητα στο 40-50% των ασθενών. Σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς είναι 2-4 φορές μεγαλύτερη στους άνδρες και 6 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την 3η συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης το 4% των ασθενών με διαβητική περιφερική αγγειοπάθεια θα οδηγηθεί σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.
 • Άλλοι ειδικοί τύποι διαβήτη:
  1. ΣΔ προκαλούμενος από γενετικές διαταραχές MODY.
  2. Λόγω ενδοκρινικών παθήσεων.
  3. Προκαλούμενος από φάρμακα ή χημικές ουσίες ξαφνικά.

Υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής κατάστασης και του ΣΔ ΙΙ που ονομάζεται προδιαβήτης όπου η αλλαγή του τρόπου ζωής επιδρά μακροχρόνια στην πρόληψη ανάπτυξης του ΣΔ, δηλαδή καθυστέρηση εγκατάστασης της νόσου.

Κλασικά συμπτώματα του Διαβήτη τύπου ΙΙ: 

 • Έντονη δίψα
 • Έντονη πείνα, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει αύξηση του σωματικού βάρους
 • Αυξημένη κόπωση
 • Θόλωση της όρασης
 • Αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων και μυκητιάσεων των γεννητικών οργάνων

Προλαμβάνεται ο Διαβήτης τύπου ΙΙ;
Εάν υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόληψή του.

Πως μπορούμε να παρέμβουμε;

 • Μείωση σωματικού βάρους κατά 5% εφόσον είναι αυξημένο.
 • Σωματική δραστηριότητα – τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.
 • Μείωση του ολικού λίπους <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
 • Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών τουλάχιστον 25-35 γρ. ημερησίως.
 • Διακοπή του καπνίσματος.
 • Να θυμάστε ο ΣΔ τύπου ΙΙ δεν είναι μια πάθηση που προκύπτει!

Εξατομίκευση – Ενημέρωση – Συνεργασία – Έγκαιρη διάγνωση – Πρόληψη – Ολιστική αντιμετώπιση
Στο διαγνωστικό κέντρο Ασκληπιός Διάγνωσις λειτουργεί διαβητολογικό τμήμα που αποτελείται από ομάδα διαβητολόγων, διαιτολόγου, εξειδικευμένης νοσηλεύτριας, καρδιολόγου, νεφρολόγου, οφθαλμίατρου και ποδολόγου.
Στο διαβητολογικό κέντρο λειτουργεί Διαβητολογικό ιατρείο και Τμήμα πρόληψης διαβήτη – καρδιολογικών και αγγειακών παθήσεων.

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Ρύθμιση του σακχάρου αίματος εξειδικευμένα, σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ηλικία του, το γνωστικό και βιοτικό του επίπεδο, την συνύπαρξη άλλων νοσημάτων ή παραγόντων κινδύνου και τους στόχους που από κοινού με την ιατρό του θα θέσει. Συζήτηση των δύσκολων περιστατικών με στο ” Διαβητολογικό Συμβούλιο”.
Το ιστορικό, ο εργαστηριακός έλεγχος και η φαρμακευτική αγωγή αποθηκεύονται ηλεκτρονικά στην διαβητολογική κάρτα του ασθενούς, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στον ασθενή.

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αναλαμβάνει την εκπαίδευση για αυτοέλεγχο σακχάρου αίματος. Προτείνεται ειδικό check-up που μπορεί να γίνει 1ώρα πριν την εξέταση και περιλαμβάνει:

Αιματολογικό έλεγχο

Καρδιολογικό έλεγχο