Οκτώβριος – μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη, σωστή διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση και έρευνα του καρκίνου του μαστού

Οκτώβριος – μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη, σωστή διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση και έρευνα του καρκίνου του μαστού

Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα αποτελεί η θρόμβωση
Τι είναι θρόμβωση 
Πρόκειται για τον σχηματισμό θρόμβου (σταγόνας που έχει πήξει) αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία, φλέβα), εμποδίζοντας τη ροή αίματος, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αιμοπετάλια και το ινώδες για να σχηματίσει θρόμβο αίματος και να αποφευχθεί η αιμορραγία. Υπό κατάλληλες συνθήκες δημιουργούνται θρόμβοι χωρίς τραυματισμό του αγγείου (κλινοστατισμός, αρρυθμίες, υπερπηκτικές καταστάσεις, παχυσαρκία). Η θρόμβωση έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό.
Στη θρόμβωση οφείλονται οι τρείς πρώτες αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως.
· οξύ καρδιακό έμφραγμα
· αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
· φλεβική θρομβοεμβολική νόσος
Συνεπώς, η πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει σε μείωση θανάτων, στην ελάττωση των συνολικών ποσών θνησιμότητας, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η «Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης» θα βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας:
Μειώνοντας τον αριθμό των αδιάγνωστων περιστατικών
Εφαρμόζοντας τεκμηριωμένα μέτρα πρόληψης της θρόμβωσης
Η φλεβική θρόμβωση
Είναι μια ύπουλη νόσος, που συχνά επιπλέκεται με πνευμονική εμβολή. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται διότι αυξάνεται ο επιρρεπής πληθυσμός και οι επιβαρυντικοί παράγοντες. Πρόκειται για μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα (τρίτη αιτία καρδιαγγειακών θανάτων) και χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς κινδυνεύουν από φλεβοθρόμβωση διότι δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη επί παρουσίας παραγόντων κινδύνου, την εφαρμογή ελαστικών καλτσών και φυσικά την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου
Αφορά στην απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά, εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος. Οι θρόμβοι σχηματίζονται στα στεφανιαία αγγεία λόγω ρήξης μιας προϋπάρχουσας αθηρωματικής πλάκας, η οποία δημιουργείται με σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα της αρτηρίας. Η συσσώρευση λιπιδίων είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια και ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Βάσει στοιχείων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνεται ό,τι στη χώρα μας συμβαίνουν 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως, όπως επίσης η πλειονότητα των εμφραγμάτων συμβαίνει σε καπνιστές κάτω των 60 ετών.
Ο καλύτερος τρόπος για τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου.
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Επικίνδυνο αποτέλεσμα της θρόμβωσης, με την πιο συνηθισμένη μορφή του, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν η ροή του αίματος διακοπεί σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου, εξαιτίας απόφραξης ενός αγγείου από θρόμβο αίματος.
Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη αρρυθμία, αφορά σε πάνω από 200.000 άτομα και είναι σημαντική αιτία πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στη χώρα μας κάθε χρόνο συμβαίνουν 30.000 νέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Συστήνεται να γίνονται τακτικά οι προληπτικές εξετάσεις, ώστε να ελέγχουμε τους κύριους παράγοντες κινδύνου ( π.χ. αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, χοληστερίνη).
Γίνεται λοιπόν κατανοητό γιατί καθιερώθηκε «Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης» (13η Οκτωβρίου), με στρατηγικό στόχο την πολυεπίπεδη ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και του Ιατρικού Κόσμου μέσω της συντονισμένης εφαρμογής κατευθυντήριων οδηγιών από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.
Αισιόδοξο και σαφές το μήνυμα: Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αποφευχθεί ο τραγικός απολογισμός των 1600 θανάτων ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.